Taimekaitsevahendite kasutamine on vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgi pritsimine põllule.
Mürgi pritsimine põllule. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Põllumajandusministeeriumi andmetel on viimastel aastatel taimekaitsevahendite kasutamine põllumajandusmaal ja põllumajanduslikes majapidamistes järjekindlalt vähenenud.

«Viimastel aastatel näitavad taimekaitsevahendite kasutamise andmed selget langustrendi. See tähendab, et Eesti tootjad toimetavad põllumajandusmaal üha säästlikumalt,» rääkis ministeeriumi taimekaitse büroo juhataja Evelin Hillep.

Eelmisest aastast kehtib nõue, mille järgi peavad kõik professionaalsed taimekaitsevahendi kasutajad läbima asjakohase koolituse. Aruande järgi on praeguseks koolituse läbinud ja tunnistuse saanud 16 nõustajat. Lisaks neile on taimekaitse tunnistus 380 professionaalsel taimekaitsevahendite kasutajal ja 52 turustajal.

Muu hulgas selgitatakse koolitustel, kuidas vähendada taimekaitsevahendite kasutamisel riske näiteks mesilastele. «Mesilaste kaitsmise eesmärgil kehtivad Eestis juba aastaid õhust pritsimise ja õitsvate taimede pritsimise keeld ning mesinike ja taimekaitsetööde tegija omavaheline teavitamiskohustus, kuid kindlasti aitab kaasa ka loodud tegevuskavas sisalduva ellurakendamine,» ütles Hillep.

Nii taimekaitsevahendite säästva kasutamise tegevuskava kui vahearuanne, millest kasutamise vähenemine selgus, on kättesaadavad põllumajandusministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles