Vihma ajal pinnatud tee hakkas päikese käes sulama

, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul võis Riia maantee ühel sõidurajal näha bituumenit, mida autod endaga kaasa tõmbasid.
Eile hommikul võis Riia maantee ühel sõidurajal näha bituumenit, mida autod endaga kaasa tõmbasid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Et suurem osa tänavustest pindamistöödest tehti vihma saatel, on nüüd teekate nii mõnelgi pool kuuma päikese käes sulama hakanud.

Eile kell 11 käis Sakala vaatamas Riia maantee lõiku, mis ulatub Reinu tee ristmikust Jakobsoni koolini ning kus bituumen oli mõnes kohas juba tükkidena lahti tulnud. Umbes pool tundi hiljem puistati kõige rohkem leemendavad kohad liivaga üle.

Linnavalitsuse teedespetsialist Heikki Teearu ütles, et Riia maantee üks sõidurida on tõepoolest probleemne. «Ehitaja pidi vihmase ilmaga pindama, vihm aga uhtus pigi peale lastud killustiku minema ja jättis mõnes kohas alles ainult pigi,» selgitas ta.

Et bituumen ei voolaks, on kõnealused lõigud esialgu liivatatud ja töövõtjaga on kokkulepe, et õige pea saab lõik uue kihi killustikku. «Et sama töövõtja teeb töid mujalgi maakonnas, saab ta parandusi teha ka siis, kui mujal linnas tööd valmis on,» lisas ta.

Lahtine pigi on liiklejale ohtlik

Bussijuht Peeter Tuur, kes iga päev Riia maanteel sõitjaid veab, tunnistas, et seis on kehv.

«Oja teega oli alles hiljuti jama, aga ilmselt seal tehtud vigadest ei õpitud,» rääkis Tuur. «Nagu vanarahvas ütleb, et õpi ikka teiste vigadest, mitte enda omadest.»

Ta rääkis, et käis mõne aja eest Chicagos ja sealsed bussijuhid olid kõnelnud, kuidas kohalik linnavalitsus teeb kõik selleks, et ühistranspordi liiklus oleks võimalikult sujuv.

«Ma ei tea, kas teel ujuv pigi on Eesti moodi liikluse sujuvamaks muutmine,» arutles bussijuht. Ta selgitas, et eriti raskete sõidukite, näiteks umbes 10 tonni kaaluvate liinibusside rattad suruvad sulanud bituumeni laiali, see hakkab rehvide külge ja tõmbab värske teekatte kaasa.

«Üks asi on see, mida masinad teele teevad, aga minu arvates on palju hirmsam see, et sulav bituumen tekitab ohtlikke olukordi jalakäijatele,» oli Tuur murelik. Ta on oma sõnul korduvalt näinud, kuidas inimestel jalanõud pigisse kinni jäävad ja jalast ära tulevad. «Siis hakatakse tagasi jooksma, et jalanõu ära tuua, ja see on mööduvate autode tõttu ohtlik.»

Pindaja ootab ilma jahenemist

Pindamistöid teinud osaühingu Üle projektijuhi Margus Malva sõnul oodatakse praegu ilma jahenemist, sest vedela bituumeni sisse pole killustikku mõtet panna.

«Praegu on probleemi liivaga leevendatud ja ootame, et pigi sulamine lõpeks, siis lisame veidi bituumenit ja paneme uue kihi killustikku peale,» selgitas Malva ja avaldas lootust, et juuli lõpul saab Riia maantee kattega kõik korda.

Linnavalitsus andis esmaspäeval reservfondist uueks pindamiseks 6705 eurot. Abilinnapea Malle Vahtra selgitust mööda pole see lisaraha, vaid mõned tööd, mis olid planeeritud järgmiseks aastaks, tehti juba ära, et teede seisukord halvemaks ei muutuks.

«Selliseid töid peeti vajalikuks teha Lembitu puiesteel ja Riia maanteel,» täpsustas ta.

Küsimusele, kuidas ta hindab tänavusi parandustöid, vastas Vahtra, et kuna konkreetseid kaebusi näiteks Riia maantee sulava bituumeni kohta tema lauale jõudnud pole, tal tööde tegijale etteheiteid ei ole. «Probleemid olid seotud peamiselt ilmaga ja sinna ei olnud ei meil ega ehitajal midagi parata,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles