Kultuuriakadeemia aitab laulupeol rahvusteadusi tutvustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kultuuriakadeemia hoone
Viljandi kultuuriakadeemia hoone Foto: Elmo Riig

Tartu ülikool seab laulupeol üles telgi, kus saab imetleda Vändra rahvariiete näitust, jälgida rahvuslike ehete valmistamise kunsti, kuulata rahvamuusikuid ning panna end proovile murdesõnade ja põhjamaiste mõistatuste tundmises.

Viljandi kultuuriakadeemia õpilastest läheb pealinna näiteks magistrant Inna Raud, kes on Vändra rahvariiete näituse autor. Ta paneb väljapanekule üles kaks rahvariiete komplekti ja fotod paljudest teistest rahvariietest. Rahvusliku metallitöö esimese kursuse tudengid Indrek Ikkonen ja Anna-Maria Kaseoja aga hakkavad rahvamuusikute pillimängu saatel pealtvaatajate silme all rahvuslikke ehteid meisterdama.

«Tartu ülikool kannab rahvusülikoolina auväärset rolli eesti keele ja kultuuri edendamisel, sellepärast tahame laulupeol tähelepanu tõmmata ka Eestit ja tema rahvast uurivatele teadustele, mida saab Eestis ainsana õppida Tartu ülikoolis,» rääkis kooli turundusspetsialist Katrin Winter.

Tartu ülikooli telgis on võimalik osaleda muusikaviktoriinis, kus antakse kuulata heliklippe lauludest 30 keeles ja saab panna proovile oma teadmised nende määramisel.

Telgi lähedusse püstitatud laulupeo ajaloo näitusel antakse ülevaade laulupeo muutumisest ajas. See on filosoofiateaduskonna tudengite ning turundus- ja kommunikatsiooniosakonna koostöös valminud piltidest, tsitaatidest ja põnevatest faktidest koosnev näitus, mis annab ülevaate 25 laulupeost.

«Et laulupidu on üheaegselt traditsiooni kandev ja loov, toob näitus välja nii need laulupidude aspektid, mis on ajas jäävad, kui need, mis muutuvad. Iga armastatud laul ja osa on ju kord olnud laulupeol esimest korda,» tutvustas Winter laulupeo ajaloo näitust.

Filosoofiateaduskond hoolitseb ka laulupeoliste silmaringi laiendamise eest, pannes kõiki huvilisi murdesõnade tähendust nuputama ja Põhjamaade mõistatusi lahendama. Eesti ja üldkeeleteaduste instituudi töötajad jagavad telgis lisainfot nii eesti kui inglise keeles.

Telk ning laulupidusid läbi ajaloo kajastav näitus on avatud laulupeo laupäevase ja pühapäevase kontserdi eel ja ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles