Poolast toodud maasikad panevad Eesti talunikud hambaid kiristama

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola maasikate müüjal pole põhjust ostjate vähesuse üle kurta.
Poola maasikate müüjal pole põhjust ostjate vähesuse üle kurta. Foto: Marko Saarm

Juba mitu nädalat on Viljandi turul kohalike maasikate kõrval pakutud Poola marju ja et nende hind on märksa soodsam, vonkleb leti juures pikk järjekord.

Sel nädalal on Viljandis Poola maasikate eest küsitud 1–2,50 eurot, Eesti maasikad maksavad 3–4 eurot kilogramm. Kohalikke maasikakasvatajaid paneb välismaalt toodud mari vanduma ja hambaid kiristama.

Kas odav rämps?

«See on odav rämps, kaugelt veetud ja tükk aega klopitud. Tegemist on saasta pakkuva konkurendiga,» rääkis Valgamaalt oma maasikaid müüma tulnud Udsu talu peremees Heino Ilisson.

Sama meelt olid teised omakasvatatud marjade pakkujad, näiteks Taavo Kirs Viljandi külje all asuvast Maiste aiandist ja Aivar Veske Viljandi valla Suure-Närska talust. «Olen kastides märganud hallitanud marju,» sõnas Aivar Veske.

«Ostja saab kauba odavalt, aga mis pärast saab? Kui kõhu lahti lööb, siis hiljem lähevad rohud kallimaks,» arvas Ilisson.

Poolast maasikaid ja vaarikaid Viljandi turule toov Urmas Lihtsa ütles, et igaüks otsustab ise, mida ta ostab. Kaupmehe sõnutsi on tal veokis külmutus ja Eestiski hoiab ta vajaduse korral marju külmkambris. Ta möönis, et osa maasikaid kipub siiski käest minema.

«Kehvema kvaliteedi puhul pakun marju odavamalt, igaüks valib, vägisi ju ostma ei pea,» märkis Lihtsa. Ta ostab maasikaid ja vaarikaid Varssavist ning toob kahe päeva tagant 1,5-tonnise koormatäie. Lisaks veab ta Põlvamaalt seeni ja kartuleid ning müüb oma kaupa peale Viljandi ka Paides. Oma sõnutsi on ta marju ja seeni kokku ostnud ja müünud juba kümme aastat, algust tegi hernestega.

Kilogramm 60 sendi eest

Heino Ilissoni meelest solgitakse Poola marjadega turgu ja viiakse hind meie talunike jaoks liiga madalale. Taavo Kirsi sõnutsi on Eesti tootja Poola omaga konkureerides ebavõrdses seisus, sest see riik maksab tootjatele märksa suuremaid toetusi.

«Meie peame isegi korjajatele maksma rohkem, kui kokkuostjal kulub Poolast maasikate kättesaamiseks,» lausus Kirs.

Urmas Lihtsa ütles, et Poolas tuleb tal maasikakilost välja käia pelgalt 60-70 senti.

Heino Ilisson nentis, et Viljandi elanik on vaene ja seetõttu ostetakse ikka Poolast toodud madalama hinnaga marju. Paraku suretab see kohalikku põllumeest. Taavo Kirs väitis, et Poolast tulevate marjade pealt jäetakse maksud maksmata, kuid Urmas Lihtsa kinnitas, et tasub füüsilisest isikust ettevõtjana kõik nõutavad maksud kord poole aasta jooksul. Ka veterinaar- ja toiduametiga on tal kõik kooskõlastatud.

Lihtsa jutu järgi valitseb ka mujal Eesti turgudel Poola maasikas, Tartus on seetõttu kohalike marjade hind langenud 2,20 euroni. «Eesti kasvatajad on kadedad, et Poola maasikas nii hästi kaubaks läheb. Kui nad mulle veel palju kaikaid kodaratesse loobivad, kutsun Põlvast Poola maasikaid pakkuvad ärimehed siia, lööme hinna ülimadalale ja siis ei müü nad üldse enam midagi,» praalis ta.

Heino Ilissoni teada jääb maasikapõldude pindala Eestis järjest väiksemaks. «Minul endal on kunagisest 2,3 hektarist järel vähem kui hektar. Minu parim aasta oli 2004, enne seda, kui Eesti ühines Euroopa Liiduga,» kõneles Ilisson. Suure-Närska talu peremees Aivar Veske ütles, et õnneks hakkab Poolas saak otsa saama. «Seal algab maasikahooaeg ju tunduvalt varem kui meil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles