Muuseumis näeb tööstuse ajalugu

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi praeguse direktori Jaak Pihlaku esivanemad olid seotud kamajahu tootmisega Viljandis.
Muuseumi praeguse direktori Jaak Pihlaku esivanemad olid seotud kamajahu tootmisega Viljandis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Arvestades seda, et järgmisel aastal on Viljandis rahvusvahelised hansapäevad, on Viljandi muuseum kokku pannud näituse «Valmistatud Viljandis», mis annab ülevaate XIX sajandi algusest taasiseseisvumiseni siin tegutsenud tööstusettevõtetest.

«Esialgu reguleerisid kõike erialatsunftid. Kui need XIX sajandi keskel ära kaotati, hakkasid juba tekkima väikesed manufaktuurtööstused, näiteks Meleski. Käsitöölised võtsid samuti oma asja natuke suuremalt ette,» rääkis muuseumi arhiivkogu kuraator Heli Grosberg Viljandi ettevõtluse ajaloo algusest.

Ja see ajalugu on kahtlemata väga kirev. «Alati on ju väga tähtis, kus miski on tehtud. Ostad mingi kuulsa firma toote ja lõpuks leiad väikeses kirjas, et «Made in China», ütles Grosberg. Viljandi kaubamärkideks on ikka peetud tiku- ja linavabrikut, aga lisaks neile on siin tegeldud paljude teiste tööstusharudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles