Mets tahab vaatamist

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaal paneb RMK tänavu kasvama 1,3 miljonit puud.
Viljandimaal paneb RMK tänavu kasvama 1,3 miljonit puud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigimetsa majandamise keskus paneb tänavu Viljandimaa riigimetsadesse kasvama üle miljoni puu ning kutsub metsanädalal kõiki viljandimaalasi, kes varasematel aastatel metsaistutuses kaasa on löönud, taas metsa, et oma kätetöö üle vaadata.

Kuna sel aastal möödub kümme aastat kampaaniast, mil 10 000 laulu- ja tantsupeolist ning vabatahtlikku panid suure talgutöö käigus Eesti riigimetsa kasvama miljon puud, on RMK loonud spetsiaalse veebilehe www.rmk.ee/miljonpuud. «Ootame inimesi metsa vaatama, kui kõrgeks puud kümne aastaga on kasvanud ning milliseid metsatöid selle aja jooksul ontehtud » selgitas veebilehe loomist RMK Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet. «Et kümne aasta taguseid raiesmikke üles leida, oleme kaardile kandnud 200 tollast istutuskohta üle Eesti, sh 13 Viljandimaal.» Iga koha juures on toodud täpsed koordinaadid ja loetelu seal kümne aasta jooksul tehtud töödest, samuti on inimestel võimalus lisada oma foto ja meenutus aastatetagusest istutamisest.

Näiteks on Viljandimaal Viiratsi vallas Vana-Võidu külas toimunud metsaistutust meenutanud Maria Roosimägi: «Sai mindud põhikoolis grupiga puid istutama. Uhke tunne oli teada, et olen andnud panuse Eesti metsa arengusse. Lõpetuseks saime diplomid ja puha. See polnud mul esimene kord puid istutada ning ma teeksin seda jällegi. Saime isegi koju paar istikut võtta ning puukesed on ilusasti kasvanud nende aastatega.» Selle ja teiste laekunud meenutuste ja fotode põhjal paneb RMK kokku näituse ning materjal antakse üle Eesti Rahva Muuseumile. Et kümnenditagust istutuskohta metsas hõlpsamini üles leida, on RMK paigaldanud toonastele lankidele uued sildid.

Veidi rohkem puid, kui kümme aastat tagasi talgutöö käigus üle Eesti maha istutati, paneb RMK tänavu mulda ainuüksi Viljandimaa riigimetsades. Elor Ilmeti sõnul istutatakse 710 000 kuuske, 602 000 mändi ja 15 000 kaske. «Tänavune istutusmaht on suurem kui varasematel aastatel, ulatudes juba 600 ha piirimaile. Sel aastal teeme ka rohkem noore metsa hooldamist,» sõnas Elor Ilmet.

Metsahoolduse hulka kuuluvad need tööd, mida tehakse istutusjärgselt – metsauuenduse hooldus pisikestele puudele ja valgustusraie noorendikuks sirgunud puudele. «Tänavu teeme noore metsa hooldust Viljandimaal 2740 hektaril,» selgitas metsaülem Elor Ilmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles