Soo asjad

, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ilmar Soomere

«Soo asjad» on peatükk Lauri Sommeri uuest raamatust «Sealpool sood», mis näeb peagi trükivalgust kirjastuses Menu. Nagu kirjanik ise, on ka jutt seotud Viljandiga.

Kunagi kuulus see Jämejala või Tomuski raba Tomuski karjamõisale, siis Jämejala haiglale, Pärsti kylanõukogule/vallale ja aeg-ajalt kippus see ikka põlema, näiteks kui turbalõikajad 1932. aasta suvel toidutegemiseks lõkke syytasid või poiskesed 1985. aasta suvel tikutopsiga laiasid.

Varem pidid töölised ja kohalikud kuidagi asjaga hakkama saama. Hiljem juhtus põleva kulu rindest syttima ka elektriliini poste ja tuletõrjujad käisid pika lohviga kõike seda häda kustutamas. Nad pudenesid välja huilates yle põllu kohale vuranud autost. Aknalt vaadates oli see äge vaatemäng – kulutoss, voolikuid lahti jooksvad mehed, kustutamisahelik ja puha. Vahel sai suusõnal ka teada, kes tegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles