Kaks 80-eurost trahvi aitavad rattaraja legaalseks muuta

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui paberimajandusega ühele poole saadakse, võib Kolga ekstreemspordirajal jälle sõitma hakata.
Kui paberimajandusega ühele poole saadakse, võib Kolga ekstreemspordirajal jälle sõitma hakata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnainspektor määras Viljandis Huntaugu mäele uhke rattaraja teinud noormeestele 80 euro suurused rahatrahvid. Kui ratturid nüüd korrektse projekti teevad, muutub noorte seas kultuslik spordirada legaalseks.

Raja ehitanud Rainer Rätsep ja Danel Kala on trahvi ära maksnud ning ajavad  pabereid korda.

Rätsep nentis, et ega ta päris täpselt aru saanudki, mille eest neid karistati. «Ma ei jõudnud lihtsalt enam vaielda ja maksin raha ära. Meile tuldi niipalju vastu, et määrati miinimumsumma. Nüüd teeme lihtsalt paberid korda ja sõidame edasi,» rääkis ta.

Viljandi linnavalitsuse juhtivarhitekt Leelo Saar kinnitas, et rajale on seatud projekteerimistingimused ning kõik edasine on noorte endi kätes.

Rätsep lausus, et Kolga nime kandva spordiraja toetuseks loodud Facebooki lehe abiga on trahvideks kulunud raha juba annetustena tagasi kogutud.

Põhjendatud summa

Keskkonnainspektsiooni Viljandimaa büroo juhataja Naima Tääri sõnul võeti trahvisumma määramisel arvesse, et noored olid rikkumisest aru saanud ning hakkasid raja seadustamisega kohe tegelema. «Nende vead tulid ju teadmatusest,» märkis Täär. Tema sõnul mängis väga suurt rolli ka see, et rada oli Huntaugul juba varem olemas ning noored lihtsalt täiustasid seda.

Bürokraatiarägastikus ekslemine on Rainer Rätsepa närve kõvasti räsinud. «Eri inimesed ajavad asju ja sind solgutatakse ühe juurest teise juurde,» kurtis ekstreemsportlane. «Kui teema on värske, elavad kõik kaasa, varsti aga vajuvad tasakesi laiali.»

Tüdimusest hoolimata loodab Rätsep siiski vajalikud paberid korda saada. «Mingit juurdeehitust ei tule. See, mis oli, see jääb,» lausus ta.

Naima Tääri ütlemist mööda on Viljandi rattaklubi praegu ametis projekti koostamisega ning lähemal ajal saab Kolga rajast ekstreemsportlastele täiesti legaalne harjutamispaik.

«Praeguses seisukorras see loodusele kuidagi liiga ei tee,» leidis Täär, kuid nentis, et kuna rada asub ikkagi kaitsealal, on seal teatud kitsendavaid tingimusi. «Põhirõhk on eeskätt sellel, et rada kasutajatele ohutuks muuta. Eesmärk pole midagi ära keelata. Noored võtavad sellega suure riski, kui ehitavad ohtliku takistuse, kus keegi viga võib saada.»

Eeloleval suvel algab ka Uueveskil ekstreemraja ehitus. «Seal on asi ehitusloa taga. Noortevolikogu on lubanud meid rahaga toetada. Selle raja puhul pole tegu kaitsealaga ning kõik sujub,» avaldas Rätsep heameelt.

Kaheksa aastat

Kolga ekstreemspordirada hakati Huntaugumäel kasvavate puude ja põõsaste vahele rajama kaheksa aasta eest. Poisid täiendasid ja laiendasid rada pisut igal aastal ning läinud sügisel jäi see silma keskkonnaametnikele. Selgus, et see oli rajatud ainsagi loata.

Tegevus peatati ning asuti hindama võimalikke maastikukaitsealale tekitatud kahjusid. Ekspertide arvates polnud põhjust rada lammutada ning nad soovitasid sellele koostada korraliku projekti. Linnavalitsus määras keskkonnaametiga konsulteerides projekteerimistingimused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles