Uus versioon lubab vana harulduse viimaks väljateenitud puhkusele

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõlad ei ole mitte muusikariistad, vaid töövahendid kõlavööde ja -paelte kudumiseks ning neid kasutati juba muinasajal. Tänapäeval võib kõlasid edukalt valmistada ka kasutatud plastkaartidest, nagu näiteks Kärt Aedviir neid teeb.
Kõlad ei ole mitte muusikariistad, vaid töövahendid kõlavööde ja -paelte kudumiseks ning neid kasutati juba muinasajal. Tänapäeval võib kõlasid edukalt valmistada ka kasutatud plastkaartidest, nagu näiteks Kärt Aedviir neid teeb. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Mulgimaal oli ribarättidega säärte mähkimine vanasti väga moes ja hästi tähtis. Pruudid mässisid neid oma jalgade ümber ja pidid niimoodi käima terve noorikuaja,» nendib Viljandi muuseumi etnoloog Tiina Jürgen ning vaatab väga laia sääreosaga kuulsaid sukki.

Need sukad on osa 1. aprillil Viljandi muuseumis avatud näitusest «Taassünni valu ja võlu», millel on eksponeeritud ajalooliselt Mulgimaalt pärit haruldased tekstiilesemed kõrvuti nende tänapäeval valmistatud koopiate ja rekonstruktsioonidega.

Nii rikkalikku harulduste väljapanekut pole Viljandi muuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi kogude põhjal varem koostatud. Vanimatel esemetel võib vanust olla üle kolmesaja aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles