«Vale erakonna» maavanemad valmistuvad asju pakkima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kruuse lehvitas maavanemana viimati avalikult Eesti lippu veebruaris Viljandi südalinnas vabariigi aastapäeva pidustustel. Tuleval aastal võib tema asemel seda teha juba mõni sotsiaaldemokraat või reformi­erakondlane.
Lembit Kruuse lehvitas maavanemana viimati avalikult Eesti lippu veebruaris Viljandi südalinnas vabariigi aastapäeva pidustustel. Tuleval aastal võib tema asemel seda teha juba mõni sotsiaaldemokraat või reformi­erakondlane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure tõenäosusega saab Viljandimaa tänavu sügise hakul uue maavanema, sest ametiaja lõpu poole tüüriv praegune maavanem Lembit Kruuse kuulub uue valitsusliidu mõistes valesse erakonda.

Olgugi et ükski Eesti seadus ei puuduta maavanemate parteilist kuuluvust, on aja jooksul nende ametikohtadest kujunenud poliitiline kaup, mille väärtus kasvab hüppeliselt siis, kui muutub valitsuskoalitsiooni erakondlik koosseis.

Praegu on kõik maavanemate kohad peale Lääne-Virumaa täidetud eelmises valitsusliidus koostööd teinud Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmetega. Nüüd on oravate uueks partneriks tõusnud Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal justkui moraalne õigus nõuda oma osa. Pealegi võib järgmise aasta parlamendivalimisi silmas pidades maavanemate kohtade ümberjagamist taotleda ka Reformierakond, et tagada mõnele nigela tagasivalimislootusega riigikogulasele kodukandis pehme maandumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles