Kogudus avab sõimekohtade nappuse leevenduseks lastehoiu

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi Jaani kogudus avab lastehoiu, mis pakub oma kümne kohaga leevendust sõimekohtade nappusele.

Lastehoiu projekti koordinaatori Maarja Niinepuu sõnul on viie põnni vanematega juba kokkulepe sõlmitud ning ülejäänud kohtade vastu on tuntud suurt huvi. Lastehoid alustab tööd 31. märtsil Pikal tänaval Kondase keskuse kõrval kogudusele kuuluvas hoones ning võtab vastu 1,5–6-aastasi lapsi.

Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus toonitas, et tegemist on just nimelt lastehoiu, mitte lasteaiaga. See ei hakka täitma riiklikku alushariduse õppekava, nagu teevad lasteaiad, kuid pakub lastele arengut toetavat mitmekülgset tegevust. Tööle hakkab kaks lapsehoidja kutsetunnistusega inimest.

Praegu tegutseb Viljandis kaks lastehoidu: Kukeräädsik ja Rõõmupall.

Ei pea olema koguduse liige

Lastehoid põhineb kristlikel väärtustel, kuid lapse sinna panemiseks ei pea olema Jaani koguduse liige. Samuti ei leidu lastehoiu päevakorras igapäevaseid religioosseid toiminguid, näiteks palvelugemist. Kord kuus leiab aset perehommik, mis on kirikliku tooniga, kuid sellel osalemine on vabatahtlik.

«Lastehoid ei võta endale pühapäeva- või piiblikooli rolli,» rääkis Marko Tiitus. «Eeltingimuseks on vaid see, et lapsevanem aktsepteerib kristlikke väärtusi ja on valmis koostööks kogudusega.»

Maarja Niinepuu selgitas, et kristlikud väärtused, millest lastehoidu korraldades juhindutakse, on sellised, mida püüab järgida enamik inimesi, näiteks headus ja ausus. Marko Tiitus lisas, et kesksel kohal on ka tugeva ja hästi toimiva pere väärtustamine.

Nende mõlema sõnul soovitakse kristliku suunitlusega lastehoiuga avardada lapsevanemate valikuvõimalusi. Seda kavatsetakse teha vähemalt järgmised viis aastat, sest nii näeb ette kodanikuühiskonna sihtkapitali projektiga «Vanemlust toetav lapsehoiuteenus Viljandimaal» saadud abiraha, 26 536 eurot.

Kohatasu on kallim kui lasteaias

Ettevõtmisele on õla alla pannud Viljandi linn ja vald, kes on andnud nõusoleku toetada lapsevanemaid kohamaksu tasumisel. Sellest hoolimata tuleb vanematel arvestada, et Jaani koguduse lastehoiu kohatasu on umbes 25 euro võrra kallim kui lasteaedades.

Selle vahe peaks Maarja Niinepuu ja Marko Tiituse hinnangul tegema tasa tõik, et kuna lapsi on rühmas vähe, saavad hoidjad neile läheneda väga individuaalselt.

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido kinnitas, et uue lastehoiu lisandumine on kahtlemata teretulnud, sest sõimekohti kõigile lastele paraku alati ei jagu ja erinevatel põhjustel eelistab osa lapsevanemaid just nimelt lastehoidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles