Maavanem sarjab regionaalministri koha kadumist

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse ja regionaalminister Siim Kiisler
Viljandi maavanem Lembit Kruuse ja regionaalminister Siim Kiisler Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavanem Lembit Kruuse laidab maha võimukõnelusi pidavate Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna plaani kaotada regionaalministri ametikoht.

Uuest valitsusliidust välja jäävasse Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Kruuse arvates on regionaalministri olemasolu andnud märku sellest, et riigis võimul olevad erakonnad tähtsustavad regionaalpoliitikat.

«Eri piirkondadel on erisugused vajadused ning regionaalministri peamine roll ongi olnud neid erisusi silmas pidada ja toeks olla. Mulgimaad ei saa kohelda päris samamoodi nagu Setumaad või Ida-Virumaad,» sõnas ta.

Maavanem peab portfellita regionaalministri kadumist kahetsusväärseks eeskätt sellepärast, et kõnealusest ametimehest on maapiirkondadele reaalset kasu tõusnud. Ta tõi näitena hiljuti päevakorrale kerkinud idee hakata inimese pealt makstavat tulumaksu jaotama nii, et pool sellest laekuks elukoha- ning pool töökohajärgsele omavalitsusele. «Sisuliselt tähendaks see seda, et ääremaal asuvatelt väikestelt omavalitsustelt võetaks ära pool tulumaksust. Just regionaalminister on seisnud selle eest, et seda ei juhtuks,» lausus Kruuse.

Muu hulgas avaldas maavanem kahetsust selle üle, et Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond panevad ülalt alla korraldatava haldusreformi vähemalt mõneks ajaks kalevi alla. «Mul on sellest kahju, sest kui vaadata ajakirjanduses avaldatud gallupeid, siis suur osa Eesti elanikest peab halduslikke ümberkorraldusi vajalikuks. Inimeste jätkuv kaootiline põgenemine maalt linna ja välismaale üksnes kinnitab seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles