ATV-ga kihutajad rikuvad Lõhavere linnamäe nõlvu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ATV-dega on püstloodis nõlvast üles sõidetud ja teisest ülijärsust kohast laskutud, järele on jäänud aga inetud jäljed.
ATV-dega on püstloodis nõlvast üles sõidetud ja teisest ülijärsust kohast laskutud, järele on jäänud aga inetud jäljed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuulsa ajalooga Viljandimaa Lõhavere linnamäe nõlvad on rattajälgedest armilised.

ATV-ga kihutajad rikuvad Lõhavere linnamäe nõlvu

«Läinud nädalavahetusel on siin jälle autodega möllatud,» nentis kolmapäeval paika üle vaadates riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Edela-Eesti piirkonna külastusjuht Ly Laanemets nördinult.

Keelavad sildid ei pea

Muinaseestlaste ühe tähtsama linnuse juurde viiva tee lõpus on parkimisplats ja infotahvlilt võib muu hulgas lugeda, et mootorsõidukitega edasisõit on keelatud. Otseteed tõkestavad maasse surutud postid ja suured kivid, kuid sellest hoolimata leidub neid, kes edasi sõidavad.

Varem tõkestas teed lukuga tõkkepuu, aga seegi ei pidanud – lukk murti aeg-ajalt lahti.

Viis aastat tagasi, kui RMK parkimisplatsile lõkkekoha rajas, jäi linnamäe alla lõkkekoha juurde pidutsema sõitjaid märgatavalt vähemaks.

«Sügisel lõhuti aga parkimisplatsil oleva lõkkekoha metallist küttekeha – tõenäoliselt põletati selles pulberkustutit,» lausus Laanemets. Vana küttekeha pole võimalik taastada ja RMK on otsustanud kevadel uue paigaldada.

Ly Laanemetsa andmetel käib Lõhaveres aastas umbes 15 000 inimest, neist enamik viie soojema kuu jooksul. «Sel ajal käib kaks korda nädalas paika hooldamas meie töötaja,» sõnas ta.

Autodega kihutajaid ja pidutsejaid on tema tähelepaneku järgi rohkem sügisel, kui kooliaeg algab, ja kevadel, kui koolielu lahedamaks läheb. «Võib arvata, et nende pidutsejate seas, kes enda järelt prahti ei korista ning rajatiste peal jõudu proovivad, on palju kohalike haridusasutuste noori,» rääkis Laanemets.

Tema hinnangul on tore, et noored looduses grillivad, kuid seejuures tuleb meeles pidada igaüheõiguse põhimõtet: kõigil on õigus looduses vabalt liikuda, kuid ka kohustus enda ümbrust hoida.

ATV-de omanike ja mootorratturite ohjeldamiseks on mõeldud panna nõlvale raudposte ja kette. «Aga mida sel juhul arvaksid lapsed, kes on harjunud sealt talvel kelguga alla tuhisema ning miks peaksime mõne mõtlematu uljaspea pärast rajama niinimetatud kaitsekraave, mis risustavad vaateid ning väärtuslikku maastikku?» arutles Laanemets.

Külastusjuhi arvates pärinevad nõlva rikkunud sõidukid lähemast ümbrusest. «Kohalikud elanikud võiksid silmad lahti hoida ja sellistest paharettidest teada anda nii meile kui politseile. Usun, et nemadki on huvitatud maakonna väärtusliku pärli säilimisest.»

Ly Laanemets lausus, et lagastajaid on siiski ehk üks protsent kõigist külastajatest ning õnneks jääb neid iga aastaga vähemaks. «Üldiselt on inimeste käitumine paranenud ja enamasti leitakse üles ka prügikastid. Probleemiks on aga kõikidel objektidel tihedalt maad kattev suitsukonide kiht. Nende korjamine on nagu lohedega võitlemine,» rääkis ta.

Plaan viidi varjule

Halva üllatusena avastas hooldaja läinud suvel, et jõudu on kasutatud ka linnamäel oleva Eesti muinaslinnuste plaani peal: selle alus oli lõhutud ja plaat lahti kangutatud, nii et see oli vaid ühte polti pidi rippuma jäänud. Raskest malmist plaadi minematarimiseks oleks vaja läinud kahe mehe jõudu.

Et edasisi huligaanitsemisi ära hoida, viidi plaat RMK hooldaja juurde hoiule. Laanemetsa sõnutsi valatakse kevadel uus alus ja kinnitatakse see taas korralikult. Juba varem oli keegi selle tähise pihta märki lasknud ning maha jätnud mitu kuuliauku.

Viljandimaa muinsuskaitseinspektori Anne Kivi andmetel paigaldas niisuguseid Franz Krulli tehasest tellitud tähiseid Eesti muinaslinnustele 1930. aastate keskel kaitseministeerium. Samasugune plaat on tema sõnutsi ka Viljandis, Saarepeedil Naanu linnusel ja Tarvastu vallas Voorus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles