Lapsevanemad lubavad Suure-Jaani valla kohtusse anda

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani vallavolikogu istungil vastu võetud otsuse kohaselt moodustatakse Suure-Jaani gümnaasiumi põhikooliosast ning Kildu, Sürgavere ja Tääksi põhikoolist uus põhikool. Uuele koolile nime andmiseks kuulutatakse välja avalik konkurss.
Suure-Jaani vallavolikogu istungil vastu võetud otsuse kohaselt moodustatakse Suure-Jaani gümnaasiumi põhikooliosast ning Kildu, Sürgavere ja Tääksi põhikoolist uus põhikool. Uuele koolile nime andmiseks kuulutatakse välja avalik konkurss. Foto: Elmo Riig (Sakala) / montaaž

Viljandimaa Tääksi, Sürgavere ja Kildu koolide lapsevanemad, kes pole rahul Suure-Jaani valla koolireformi kavaga, otsustasid oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda.

Suure-Jaani vallavolikogu 27. veebruaril vastu võetud otsuse kohaselt moodustatakse 1. augustiks Kildu, Sürgavere ja Tääksi põhikoolist ning Suure-Jaani gümnaasiumi põhikooliosast uus põhikool. Kolmest väikesest koolist saavad Suure-Jaani valla ühtse põhikooli kuueklassilised õppekohad.

Sürgavere lasteaed-põhikooli hoolekogu liikme Vahur Vingisaare sõnul on viimasel kahel nädalal Tääksi, Sürgavere ja Kildu koolides toimunud lastevanemate koosolekud, kus on arutatud tekkinud olukorda. Pärast nõupidamisi on kõigil koosolekutel suure häälteenamusega otsustatud kasutada kohtu abi oma õiguste kaitsel ja ühtlasi esitada esialgne õiguskaitse taotlus, et peatada otsusest tulenevad protsessid.

«Suure-Jaani valla munitsipaalkoolide ümberkorraldamise otsuse protsessis ei ole piisavalt kaasatud lapsevanemaid, kui isikuid, keda antud otsus olulisel määral mõjutab,» põhjendas Vingisaar. «Samuti ei ole arvestatud ühegi lastevanemate poolt esitatud ettepanekuga. Kogu protsess on olnud suunatud väga üheselt Tääksi, Kildu ja Sürgavere koolide kooliastmete vähendamise või üldse sulgemise suunas.»

Lapsevanemad leiavad, et nii olulise otsuse juures ei ole vallajuhid pidanud vajalikuks teha mõjuanalüüsi. Neile on jäänud mulje, et vallavolikogu otsustajad on kolmest kogukonnast teerulliga üle sõitnud, sest otsustamisel ei peetud oluliseks saavutada konsensust kohalike inimestega. «Antud otsus on tagajärgede iluravi, kuid mitte põhjuslike probleemide lahendamine,» teatas Vingisaar.

Hoolekogu liige lisas, et kolme kogukonna lapsevanemad on korduvalt üritanud väljendada seisukohta, et vastuvõetud otsus ei ole parim lahendus.

«Kuna meie arvamustega ei ole arvestatud, siis oleme sunnitud oma õiguste kaitseks pöörduma kohtu poole,» kirjutas ta Sakalale saadetud teates. «Samas loodame, et Suure-Jaani vallavolikogu liikmed arvestavad ka oma kogukondade liikmete arvamustega ning üheskoos leiame konsensusliku lahenduse, mis on parim kõigile meie lastele ja kogukondadele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles