Päeva säuts: kohale on jõudnud valge-toonekurg

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge-toonekurg
Valge-toonekurg Foto: Maarja Möldre

Esimesed punanokad, kes muinasjuttudes peredesse lapsi toovad, on talvitumast tagasi jõudnud. Sakala fotograaf Elmo Riig nägi täna hommikul kella 8 paiku enda kodu kohalt Sultsis üle lendamas viite valge-toonekurge.

 

Valge-toonekurg (Ciconia ciconia) talvitub Aafrikas ning Eesti on tema levila põhjapiiriks. Siit kaugemale nad ei lähe.

Vikipeedia andmetel on valge-toonekure koguarvukus maailmas hinnanguliselt 500 000–520 000 lindu. Eestis pesitseb neist hinnanguliselt 4000–5000 paari ja nende arvukus kasvab pidevalt.

llmselt pole Eestis kuigi palju neid, kes ei teaks, et valge-toonekure sulestik on valge, hoosuled on mustad ja jalad ning nokk punased. Täiskasvanud lind kaalub umbes 3–4 kilogrammi. Tema keha on üle meetri pikk ning tiibade siruulatus 200–215 sentimeetrit.

Pesa teeb puu toonekurg elektriposti, murdunud ladvaga puu või korstna otsa. Kurnas on tavaliselt 3-5 muna, mida emalind haub 33 päeva. Ta toitub kahepaiksetest, madudest, kaladest ja närilistest.

Valge-toonekurg on Saksamaa, Poola, Leedu ja Valgevene rahvuslind.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles