Meiereist saab Soomaa värav

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme avatava külastuskeskuse klienditeenindaja Edu Kuill sättis eile juhataja Lisanna Soone abiga teabesaali vitriiniks kohandatud vanasse haabjasse ähvardava väljanägemisega havipea. «Loomulikult Soomaalt püütud!» rõhutas ta seejuures.
Homme avatava külastuskeskuse klienditeenindaja Edu Kuill sättis eile juhataja Lisanna Soone abiga teabesaali vitriiniks kohandatud vanasse haabjasse ähvardava väljanägemisega havipea. «Loomulikult Soomaalt püütud!» rõhutas ta seejuures. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Eks see rohkem vastu tuult jooksmine ole. Saame näha, kui kaugele välja jõuame,» iseloomustab vallavanem Tõnu Kiviloo otsust kohandada aastaid Kõpu aleviku südames tühjalt seisnud meierei Soomaa rahvuspargi uueks turismiväravaks.

Vallavanem ei tee saladust, et Leader-programmi toel renoveeritud ja homme ametlikult avatava külastuskeskuse äriplaani näeb ette, et see hakkab kulude asemel kunagi vallale suisa tulu tooma. Kas see tõeks osutub, ei saa tema sõnul Eesti maapiirkondade järjekindlat hääbumist arvestades siiski kindlalt väita.

«Euroopas majandavad sellised keskused end kenasti ära. Eestis tavaliselt mitte. Aga see ei tähenda, et proovida ei võiks,» räägib Kiviloo.

Esialgu pool maja

Esialgu üksnes esimese korruse ulatuses valmis ehitatud keskus peab oma vajalikkust tõestama paari tegevusaastaga. Alles seejärel võib vald hakata mõtlema ka teise korruse väljaehitamisele.

Praegu on majas rändajate tarvis valmis teabesaal, kus lisaks turismiinfo nõutamisele on võimalik osta suveniire ja käsitööesemeid ning vaadata otsa ümbruskonnas tooni andvate loomade ja lindude topistele. Esimest korda Soomaale tulijad saavad selle kandi iselaadsest loodusest ettekujutuse, kui peatavad pilgu suurel aknal, mille klaasil vahelduvad projektsiooniaparaadi abiga rahvuspargis pildistatud lummavad vaated.

Muuseumitoas avaneb soovijail võimalus lähemalt uurida varem Kõpu mõisas hoiul olnud kangastelgi ning teisi ajaloolisi abivahendeid, millega eesti naised on käsitööd teinud. Pool korrust allpool on koosolekuruum, mis passib ühtlasi koolituste ja õpitubade korraldamiseks.

Niidiotsad saavad kokku

Nagu vallavanem, nii ei julge ka keskuse juhataja Lisanna Soone esialgu ennustada, kui populaarseks peatuskohaks Viljandi–Pärnu maantee ääres seisev hele meierei kujuneb. Samas leiab ta, et potentsiaali hakkamasaamiseks on küllalt, sest seni pole olnud asutust, kust huviline võiks saada korraga infot kõigi Soomaa turismiettevõtete kohta.

«Siin saavad niidiotsad kokku ning see võimaldab meil hakata peagi kodulehe kaudu teenuste pakette müüma,» selgitab Soone külastuskeskuse peamist eesmärki.

1920. aastatel valminud imposantse meierei renoveerimist alustati 2012. aasta lõpus. Seejuures oli peatöövõtja osaühing Proff Praktik.

Kahtlus ei pruugi keskust plekita jätta

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo ei välista, et homme avatav külastuskeskus leiab mingil moel äramärkimist talle jaanuaris osaks langenud korruptsioonikahtluse uurimismaterjalides. «Ehituslik osa kindlasti mitte. Aga kuna vallavalitsus on sellesse projekti kaasanud teisigi organisatsioone ja mittetulundusühinguid, siis mine sa tea,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles