Põltsamaa SOS küla aitab ka Viljandimaa lapsi

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS lasteküla patroon Evelin Ilves rõhutas avamisel, et kodu on kõige tähtsam asi maailmas.
SOS lasteküla patroon Evelin Ilves rõhutas avamisel, et kodu on kõige tähtsam asi maailmas. Foto: Toomas Reinpõld («Vooremaa»)

Teisipäeval avatud Põltsamaa SOS lastekülast plaanitakse mõndagi eeskujuks võtta hoolekannet vajavatele Viljandi lastele peremajade ehitamisel.


SOS lastekülade Eesti ühingu tegevdirektori Margus Oro sõnul huvitub Põltsamaa lasteküla ka koostööst Viljandimaa omavalitsustega, et luua paremaid elamisvõimalusi sealgi ebaturvalisse keskkonda sattunud poistele ja tüdrukutele.

Ainulaadne elamispaik

Avamispeol käinud Viljandi sotsiaal- ja lasteabikeskuse juhataja Pille Vaiksaare arvates erineb Põltsamaale ehitatud 18 lapsele mõeldud kolme majaga SOS lasteküla tunduvalt Keila lastekülast, mis seni oli Eestis ainus sellelaadne elamispaik.

«Tegemist pole enam traditsioonilise lastekülaga, vaid nüüdisaegse lähenemisega lastehoolekandes. Peremajad on uuseramurajooni sulandunud ning nende elanikud moodustavad üleaedsetega võrdse kogukonna. Majade vahele rajatud mänguväljakul askeldavad juba praegu ka ümberkaudsete majade lapsed,» kirjeldas ta ning lisas: «Silmapaistvalt eriliseks teeb Põltsamaa lasteküla see, et hooleta lapsi võtavad kasvatada abielupaarid.»

Koos emadega elavad lastekülas ka isad

Tegevjuht Margus Oro märkis, et Põltsamaa lasteküla on Ida-Euroopas esimene, kuhu koos emadega asuvad elama nende kaasad.

«Pereisad käivad tööl, kuid neilgi on kohustused mittebioloogiliste laste kasvatamisel. Selle eest makstakse ka kompensatsiooni. Lisaks võivad SOS vanemad lastekülla kaasa võtta ühe oma lapse,» rääkis ta.

Pille Vaiksaarele pakkus Põltsamaa lasteküla huvi eelkõige seetõttu, et varsti hakatakse Viljandisse hoolekannet vajavatele lastele Šveitsi riigi rahastamisel peremaju ehitama.

«Meiegi oleme mõelnud need rajada mitte tüüpilise külana. Kaks maja on planeeritud Näituse tänava eramute piirkonda ja kaks linna lähedale maale Väikemõisa parki,» kõneles ta. «Majade projekteerimine algab tänavu juunis ja loodan, et 2011. aasta jõuludeks saavad praegu Väikemõisa mõisahoones elavad lapsed juba uude koju kolida.»

Nõustamine jätab lapsed oma koju

Margus Oro sõnul soovib Põltsamaa lasteküla teha ühtlasi koolitamis- ja nõustamisalast koostööd paikkonna sotsiaal- ja lastekaitsetöötajate ning lastevanematega. «See võimaldab ehk mõneski kriisikodus õhkkonda hoolivamaks ja turvalisemaks muuta ning sealsed lapsed ei peagi ehk lastekülla kolima.»

Kõo vallavanem Tarmo Riisk arvas, et Põltsamaale SOS lasteküla rajamine on vajalik ja humaanne ettevõtmine.

«Õnneks on praegu kõigil meie kandi lastel piisavalt normaalne ja korralik kodu. Kunagi aga ei tea, millal võib tekkida tarvidus alternatiivse elamiskeskkonna järele,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles