Maksuamet hoitab libalikvideerijate eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja tolliamet hoiatab ettevõtjaid likvideerimisteenust pakkuvate petiste eest, kes on hakanud üha sagedamini saatma oma reklaami otsepostitusena e-kirjade vahendusel.

Enamasti on tegemist anonüümsete pakkumistega, neid pole võimalik seostada ühegi konkreetse isikuga või on allakirjutanu kodanik, keda reaalselt ei eksisteeri. Pakkumistes küsitav teenustasu jääb enamjaolt vahemikku 300-900 eurot, hind sõltub äriühingu võlakoormast. Maksuhalduri hinnangul võib selliseid libateenuse pakkujaid olla umbes 15.

Maksu- ja tolliamet juhib tähelepanu, et nii-nimetatud tankistiteenuse ostmine ei vabasta juhatuse liikmeid maksuõiguslikust vastutusest, sest maksuhaldur koostab maksuvõla sissenõudmiseks vastutusotsuse äriühingu seaduslikule esindajale, kes vastutab äriühingu maksuvõla tekkimise eest. Sellest tuleneb, et maksumenetlust alustatakse isiku suhtes, kelle juhatuse liikmeks olemise perioodil võlg tekkis. Hilisem juhatuse liikmete muutmine vastutuskohustuse kontekstis tähtsust ei oma. Pigem suurendab arvatava variisiku määramine juhatuse liikmeks äriühingu võimalust sattuda maksu- ja tolliameti huviorbiiti.

Eelmisel aastal väljastas maksuhaldur 26 menetluses vastutusotsuse endisele juhatuse liikmele, mis tähendab, et pärast maksuvõla tekkimist vahetati küll juhatuse liikmed välja uute vastu, kuid maksuõiguslikku vastutust rakendati maksuvõla tekitajate suhtes.

Seega ei vabasta likvideerimisteenuse ostmine võlgnike kohustustest, küll aga toob kaasa täiendavaid ja ebavajalikke kulutusi.Lisaks näeb likvideerimismenetlus ühtlasi ette eelduse, et ühingu vara peab ületama kohustusi, vastasel juhul peavad likvideerijad esitama pankrotiavalduse, mille aga enamikud uued «tankistidest» juhatuse liikmed tegemata jätavad. Selle kohustuse rikkumine võib lõppeda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles