Politsei hoiatab veebipoes tegutseva kelmi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Internetis tegutseb kelm, kes pakub odavalt müüa mobiiltelefone. Tema ohvriteks on kogu Eestis langenud juba ligi kümme inimest.

Rakvere politseijaoskonnas on menetluses ligi kümme juhtumit, kus inimesed on saanud veebimüügikeskkonnas kaupa ostes petta. Kannatanud pole raha ülekandmise järel tellitud kaupa saanud ja neile pole ka raha tagastatud. Enamasti on pettuse ohvrid Lääne-Virumaalt, kuid kannatanuid on ka mujal Eestis.

Haljala piirkonnakonstaabel Meelis Pallon ütles, et kelm tegutseb sihilikult ja müüb teadlikult olematut kaupa.

«Müügiks oleva mobiiltelefoni on ostnud mitmed inimesed. Kuidas aga neid pole ettevaatlikuks teinud soodne hind, jääb küsitavaks,» ütles konstaabel. Kelm müüb uusi mobiiltelefone poe letihinnast kuni kolm korda odavamalt, samuti on politsei välja selgitanud, et tema kaubavalikus on kasutatud sülearvuti.

Praegu on politseile teada kasutajanimi, mis koosneb ees- ja perekonnanimest. «See ei tähenda, et seal taga on reaalselt sellenimeline mees. Kontosid või luua iga päev eri nimede all,» lausus Pallon.

Ta lisas veel, et mõnele kelmile on inimeste petmine elatuse hankimise viis, politsei poole pöördub oma murega aga ainult väike osa inimesi. Ilmselt on kannatanuid märksa rohkem.

Paljudele kelmidele on iseloomulik, et nad tahavad kauba eest saada raha otse oma arvelduskontole. Politsei soovitab kõigil, kes tahavad internetikeskkonnas maandada tehingu riski, kasutada deposiitkontosid. Need on ostukeskkonna loodud vahekontod, millele ostja kannab enne kauba kättesaamist raha ja müüja saab selle kätte alles siis, kui kaup on kätte toimetatud. Sedasi arveldades saab vältida pettasaamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles