Liigne nutikus või hämar häire sunnib televiisori tööle

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartust varastati kaks televiisorit. Pilt on illustratiivne.
Tartust varastati kaks televiisorit. Pilt on illustratiivne. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

On öö. Toas on pime ja vaikne. Ärkan korraks, kuid ei jõua uuesti uinuda, sest hakkab pisut kõhe: teler mu selja taga lülitub tööle.

Olen korteris ihuüksi ning mul pole ka ühtki lemmiklooma, kes võiks kogemata puldile astuda. Haaran laualt puldi ja lülitan teleri uuesti välja. Jään oma meeli ülearu vaevamata uuesti magama, sest meenub, et sama juhtus ka läinud sügisel. Toona ärkasin öösel üles, kui teler juba mängis.

Kaks korda kogetud veidrus on aga piisav, et tekiks tahtmine uurida, milles asi. Moodne õhuke teler on mu üürikorteris olnud vaevalt üheksa kuud. Kineskooptelerite ega ühegi muu tehnikaseadmega pole midagi säärast juhtunud.

Uurin tööl kolleegidelt, ehk on keegi neist midagi säärast kogenud. Mitmekümne inimese seast vastas kaks. Toimetaja Anu Arakul oli Philipsi kineskoopteler samuti kahel korral öösel ise mängima hakanud. Hiljem aga selgus, et tema mees oli teleri menüüs muudatusi teinud ja ilmselt see andiski pildikastile käsu niimoodi käituda.

Reporter Üllar Priks rääkis, et tema õhukese ekraaniga teler on ühendatud DVD-mängijaga ning vahel juhtub, et kui teler välja lülitada, hakkab tööle DVD-mängija, mis omakorda teleri uuesti käima paneb. Seadmed on omavahel ühendatud HDMI-kaabliga. Miks on oluline kaabli nimetus siinkohal ära märkida, sellest veidi hiljem.

Võimalikud põhjused

Minu teler Samsung UE32EH4003WXB on pärit Euronicsi kauplusest. Euronicsi kaubamärgiga kauplusi haldava aktsiaseltsi Sandmani Grupp turundusspetsialist Meelis Väljamäe hindas, et teleri iseeneslikku töölehakkamist tuleb ette väga harva.

«Olen telerite ja muu elektroonika müügiga tegelevates firmades töötanud viimased 18 aastat ning seni on kliendid sellise murega meie poole pöördunud vähem kui kümnel korral,» lausus ta.

Kõnealuse Samsungi mudeli puhul on niisugune häire Väljamäe andmeil eriti erandlik ja seega on põhjust välja selgitada väga keeruline.

Ta selgitas, et telerile võivad lülitussignaali HDMI-kaabli kaudu saata teised seadmed, kuid seda tuleb ette harva ja tavaliselt digibokside puhul.

HDMI-maailmas käib info vahetamine digitaalselt.

Minu teleri küljes on DVD-mängija, mis suhtleb teleriga analoogsignaalidega SCART-kaabli kaudu. Väljamäe kinnitas, et SCART-kaabli kaudu ei oska väljalülitatud DVD-mängija telerile mingeid signaale edastada.

Peamine põhjus, miks võib teler end ise sisse lülitada, on Väljamäe sõnul see, et nutitelerid otsivad serverist automaatselt tarkvarauuendusi ning seda tehakse inimest kõige vähem segaval ajal – öösel.

«Siiski peaks automaatne tarkvarauuendus töötama vaid sisselülitatud teleri puhul,» lausus ta. «Vältimaks olukorda, et teler hakkab tarkvara otsides tööle, tuleb menüüst tarkvara automaatne uuendamine välja lülitada. Küll tasuks endale sobival ajal telerisse laadida tootja pakutav uusim tarkvaraversioon.»

Võtsin tema selgituse peale kätte ja kontrollisin, mida ütleb minu teler tarkvarauuenduse kohta. Tootja oli jätnud aktiivseks valiku, et tarkvaravärskenduse puhul on ooterežiimivärskendus kahe tunni pärast. Valida võis, kas see toiming leiab aset veel ühe tunni pärast või teatud kindlal kellaajal.

Kohmakalt tõlgitud selgitus jäi veidi segaseks, kuid võtsin menüüs sellise valiku maha. Alles jätsin ökolahenduse määrangu, mille selgitusest võis oletada, et kui ma töötava teleri pulti nelja tunni vältel ei puutu, lülitub teler ise välja. See andis kindlustunde, et kui teler end ise kogemata sisse lülitab, saab ta oma veast hiljemalt nelja tunni pärast aru ja lõpetab tühjale toale telekanali edastamise.

Kass ja juhuslik signaal

Muide, minu üürikorteris jooksevad Starmani kaabli kaudu telerisse vaid telekanalid ning internetti, mille kaudu saaks tarkvara värskendada, ei ole. Meelis Väljamäe selgitas, et telerid oskavad otsida uuemat tarkvaraversiooni ka antennikaabli kaudu, kuid Eestis pole seda tavaks niimoodi levitada.

«Igal juhul peaks automaatse tarkvarauuenduse väljalülitamine tunduvalt vähendama teleri automaatse sisselülitumise võimalust,» ütles Väljamäe. «Kui tarkvara on uuendatud ning automaatne tarkvaraotsing ja teleriga ühendatud lisaseadmed välja lülitatud, kuid teler ikka aeg-ajalt automaatselt sisse lülitub, võib olla tegemist tehnilise veaga.»

Turundusspetsialist lisas, et justkui iseenesliku töölehakkamise põhjus võib olla ka selles, et teleri infrapunasensor saab ilma inimese abita signaali puldilt või muult seadmelt.

«Enamasti on siis põhjuseks teleripuldile ligi pääsenud kass või koer,» selgitas ta. «On aga võimalik, et lülitussignaali edastab infrapunaliidesega sülearvuti. Juhuslikult sama infrapunasignaali võivad anda ka teatud moodsad valgustid.»

Minu näite puhul olid need võimalused välistatud. Ju peab minu teler end ülemäära nutikaks või tõmbleb ajuti niisama. Hea teada, et mängus pole üleloomulikud jõud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles