Reinsalu: Tartu rahu oli Eesti diplomaatia suurvõit

Sakala
, <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:KOIDU TN. : VILJANDI, EESTI, 24FEB09
Tähtpäevaüritused tõid inimesed toast välja.Pildil  Eesti lipp.
pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA
SAKALA01:KOIDU TN. : VILJANDI, EESTI, 24FEB09 Tähtpäevaüritused tõid inimesed toast välja.Pildil Eesti lipp. pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kaitseminister Urmas Reinsalu avaldus Tartu rahu 94. aastapäeval:

Õnnitlen eesti rahvast, kaitseväge ja kõiki vabatahtlikke riigikaitsesse panustajaid Tartu rahu aastapäeva puhul. Selle ajaloolise leppe allkirjastamine lõpetas Vabadussõja ning tänu sellele sündis ka rahvusvaheline tunnustus meie riigile.
See oli Eesti diplomaatia suurvõit, mis poleks sündinud ilma meie riigikaitsjate kindlameelsuse ja vankumatu tahteta kaitsta meie noort iseseisvust. Me võitsime kogu rahva visa võitluse tulemusel Vabadussõja.
See võit tagas eesti rahvale eneseteostuse riigina.
Rahuleppega ütles Venemaa lahti oma ülemvõimust Eesti alale. Seda määratlev leppe artikkel 2 oli, on ja jääb tingimusteta Eesti Vabariigis riigiõiguslikult maksvaks. Just rahulepingu kehtivus võimaldas taastada Eesti Vabariigi iseseisvuse õigusliku järjepidevuse põhimõtte alusel.
Pidagem au sees meie esivanemate kõhklusteta panust Eesti vabaduse kaitsmisse. Heisakem tänasel lipupäeval sinimustvalged üle kogu maa!

2. veebruaril, Tartu rahu aastapäeval heisatakse riigilipud hommikul kell 8 või päikesetõusul ja langetatakse päikese loojangul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles