Piiril laulmise koht sai männitüvest tähise

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männipuust lüüra tähistab kohta, kus vabariigi aastapäeval kõlavad kahe riigi laulud.
Männipuust lüüra tähistab kohta, kus vabariigi aastapäeval kõlavad kahe riigi laulud. Foto: Maikel Soovik

Lilli külas Nava talu külje all asuva laulupiiriposti lähedusse paigaldati neljapäeval jämedast männitüvest tähis, millele üsna pea graveeritakse lause «Laulul ei ole piire».


Eesti esimest ja ainsat laulupiiripunkti tähistava taiese valmistas disainer Heiki Kongi, kes on oma oskusi demonstreerinud mitmekümnes riigis. Seekord sai tema kätt tunda Nava endisel karjamaal sirgunud männihiiglane, kelle vormimine võttis meistrilt mitu nädalat aega.

Nava talu peremees Jaak Kõdar kinnitas, et on uue tähisega rahul. Ta lisas, et Lilli koolipoiste abiga saab korda ka kuju ümbrus, mis on tuntuks saanud piirilaulmistega vabariigi aastapäeval.

Kuju pannakse Läti-Eesti piirist mõnikümmend meetrit Eesti poole. Laulupiiripost asus täpselt kahe riigi piiril.

«Pidime asukohta muutma põhjusel, et piiril oli vabariigi aastapäeva ajal meetripaksune lumi,» selgitas Kõdar.

Peremehe sõnul on uus asupaik ilusam ja sinna mahub ka rohkem inimesi, nii et seda võib kasutada kontserdipaigana.

Laulupiiriposti paigaldamine on üks osa ettevalmistustest Nava lava festivaliks, mis leiab aset 16.—18. juulini. Lavale tuuakse Jaak Kõdari kirjutatud uus näitemäng «Rauksi talu lugu».

«See räägib ilusa talu ja tugeva pere hävingust stalinliku «hoole» aastail, mil ka kolmekuune imik oli küüditatute nimekirjas. Sõdurite hulgas leidus siiski «häid inimesi», kes lapse kahe pudeli samagonni vastu tagasi andsid, kuid lapse ema veetis Siberis ligi kümme aastat. Talu perepojad olid üle maakonna kuulsad metsavennad ja võitlesid ausa lõpuni,» kõneles Jaak Kõdar.

Tuntud näitlejaist mängivad Nava laval Luule Komissarov, Arvo Raimo, Riho Rosberg, Anti Reinthal ja Aire Pajur. Kaasa löövad ka vennad Põllumäed, kelle otsustada on Rauksi talu tulevik, ning Karksi-Nuia ja Abja koorilauljad.

Suurejooneliseks kujuneb ka Nava festivali kavas olev ooperikontsert «Me armastame ooperit», millel Mulgimaalt pärit õde ja vend Evelin-Monika ja Roland Liiv laulavad Euroopa tuntud ooperiteatrites õpitud tippaariaid ja duette ning mulgikeelseid südamelaule.

Nava luuleküünis etendub kultuuriakadeemia üliõpilaste luuleetendus «Suur pauk» ja lastelaval näitab end «Mede ilves».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles