Tantsujuht peitis elusündmused numbritesse

, kultuuriakadeemia tantsukunsti vilistlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
33 aastat tantukunsti õpetanud Paul Bobkov jälgib tudengite liikumist tantsuklassis.
33 aastat tantukunsti õpetanud Paul Bobkov jälgib tudengite liikumist tantsuklassis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Novembrikuu viimase reede õhtul veeres Viljandi kultuuriakadeemia juurde kaugsõidubuss liininumbriga 88, mille marsruut oli ilmselt maailma üks lühemaid: kultuuriakadeemia–Sakala keskus.

Rakettide säras avanesid uksed ning idamaise müstika trikiga olid keset karget hilissügist rahvast bussi kutsumas kaks idamaist tantsukaunitari, sultan ise ning sõitjatele tuttav bussijuht.

Paul Bobkov, kes just sel õhtul tähistas numeroloogias eriti tähenduslikku numbrite kombinatsiooni 88 (33 aastat tööstaaži kultuuriakadeemias ja 55 eluaastat), sõidutas kindlal, ent talle kohaselt lustlikul viisil kontserdirahva lubatud sihtpunkti Sakala keskusesse, kuhu vaatajad olid kutsutud kahele «sõidule» korraga: liinidele 55 ja 33, millel oli ühiseid peatuspunkte ja ühiseid trajektoore ning mis moodustasid ühtse tervikliku reisi numbriga 88.

Kontserdi algust täitis fotoülevaade Pauli 55 eluaastast, mis pakkus mõnusat äratundmisrõõmu peamiselt just pereliikmetele ning lõbusaid üllatuslikke hetki õpilastele ja kolleegidele. Haaravaimad tundusid olevat just tee keskpunkti verstapostid, nagu näiteks sõdur Paul ja noor isa Paul. Marsruut läbis ka sündmusi Pauli tantsuni jõudmise teel: esimesed rahvatantsukatsetused Kohtla-Järve internaatkoolis ja Nõo keskkooli rahvatantsurühmas ning õpingud Tallinna pedagoogilises instituudis tantsujuhi erialal. Läbi piltide kajastus hetki 33 tööaastast kultuurikooli, -kolledži ja -akadeemia õppejõuna.

Kõigile kohaletulnutele oli priipääse ka reisile, mis tutvustas tantsuõpetaja Pauli tema loomingu kaudu ning koostööd erinevate tantsuansamblite, -rühmade ja -koolidega.
Maaülikooli tudengite rahvatantsuansamblile Tarbatu on Paul käinud juba aastaid meistriklasse andmas ning nüüd oli õppuritel võimalus tuua juhendajale kingituseks tema enda loodud tants «Võru polka», tuttav paljudele rahvatantsijatele.
Eesti rahvatantsuõpetajate rühma etteastes nägi ka juubilari ennast. Selle rühmaga seob Pauli juba 35 aastat ühiseid treeninguid. Üle Eesti koos käivatel tantsuõpetajatel on olnud hea võimalus lisaks omavahelisele kogemuste ja uuema repertuaari jagamisele saada Paulilt teadmisi «kolksude ja mütsude» maailmast.
Nostalgia ja retrohõngu meistriteks olid tantsijad Pauli juhendatavast rahvatantsurühmast Vastemõisa vastsed naised. Tantsurühm oli lisaks tantsupeo repertuaari õppimisele leidnud aega, et ilmestada kontserti humoorikate estraadinumbritega «Mustlastants» ja «Iluvõimlejad».

Ilmselt oli paljudele peokülalistele üllatuseks, et Paul on olnud õpetajaks ka Viljandis tegutsevale mittetulundusühingu Singel invateatri Karlanda osalejatele. Tihe koostöö, mis sai alguse tantsunumbrite loomisest etenduste tarvis, on kestnud 15 aastat. Hiljem lisandusid seltskonnatantsu tunnid, kus õpitut said ka saalisistujad nautida.

Pauli seovad veel pikaaegsed rahvusvahelised koostöösuhted nii Läti, Soome ja Leedu kõrgkoolide kui ka rahvatantsuansamblitega. Kaugemad külalised olidki kohale tulnud teistest Balti riikidest: Lätist põllumajandusülikooli tudengite rahvatantsuansambel Kalve ja LeedustVilniuse kolledži esindajad. Pauli toetusel on uuesti taastumas koostöö Viljandi kultuuriakadeemia ja Vilniuse kolledži tantsukunsti õppejõudude ning Eesti ja Leedu tantsuhariduse liitude vahel.

Üks, mis mind kui endist Pauli õpilast emotsionaalselt puudutas ja mulle tudengipõlve meenutas, oli see, et kontserdil esinenud praegused ja endised tantsukunsti tudengid ning näidatud videomaterjal andsid võimaluse minna ajas tagasi: kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna tantsuõppe minevikku.

Suurema osa esitlusele tulnud tantsumaterjalist võttis enda kanda Pauli juhendatav II kursus, kes sai vaatamata vähestele kogemustele väga hästi hakkama. Meeleolukas oli IV kursuse etüüd sõjaväe teemal, mis väljendus loomulikult läbi rütmikombinatsioonide.

Endist tudengiaega meenutasid tantsud «Nii hea on hingata sisse», Lembe Lõivu «Loits» ja mitmed teised numbrid. Karaktertantsu tunnis viibimise õige emotsiooni tekitas aga vaieldamatult meisterlik ja alati Pauli ihuklaverisaatjaks olnud Aivo Laane saatemuusika ehe esitus.

Hea on tõdeda, et paljud Pauli praegused ja endised õpilased olid võtnud vaevaks toetada kontserdi korraldamisel või andsid oma panuse etteastetega. Väga värskendav oli näha lavalaudadel vanu häid kaaslasi kooliajast, kes lisasid kontserdile täpselt vajalikku vürtsi: mõnusa ja koduse hõnguga vilistlaste tantsurühm Keereldi ja Piret Aus, emotsionaalne ja võluv flamencotantsija Kalli Pikas, originaalsusega hiilgavad Triin Reemann ja Sylvia Köster, India tantsu müstika edastaja Maare-Marika Heinsoo-Kiiver ja teised.

Juhuslik ei olnud ilmselt ka õhtujuhi valik Gaute Kivistiku ja peo lõpetanud parimat meeleolu loova ansambli Untsakate näol, kes on samuti endised kultuuriakadeemia legendaarsed tudengid. Mõlematega on Paul teinud tihedat koostööd eri suurürituste korraldamisel.

Vaatamata sellele, et Paul kontserdi lavastamise ja läbiviimise enda juhtida võttis, oli tema selja taga professionaalne «omade punt»: etenduskunstide osakonna tudengid, Tauno Uibo ja Pille Kannimäevideostuudiost, assistent ja kaasamõtleja Anu Johani, DJ Kai Valtna ja Kalmer Liimets, klaverisaatja Aivo Laan ja Piret Aus..

Kontsert tekitas kõiki neid häid tundeid ja emotsioone, mida Pauli head kolleegid, pereliikmed ja õpilased on kogenud temaga koos olles nende müstiliste aastanumbrite kaudu, on selleks siis 55 või 33 või mõni väiksem arv.

Kontserdi toimumise tegi võimalikuks Viljandi linn, kes toetas kontserti kui ühe olulise Viljandi tantsuelu edendaja väljateenitud kokkuvõtet ja esitlust oma senisest tööst, ning linna esindaja andis laval koos õnnitlustega üle ka tänumeene.Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi (ERRS) esindaja ulatas Paul Bobkovile kultuuriministeeriumi tänukirja noorte tantsujuhtide kasvatamise ja õpetamise eest ning lisaks tunnustas ERRS omalt poolt juubilari kuldmärgiga teenete eest rahvatantsu arendamisel ja säilitamisel. Pikema õnnitlusprotseduuri viis külaliste ees läbi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja kohusetäitja Harri Illak, kes oli volitatud Paulile üle andma Tartu ülikooli aumärki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles