Turvamees ähvardas poe ees noorukit pipragaasiga

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüselus Viljandi Centrumi kaubanduskeskuse ees.
Rüselus Viljandi Centrumi kaubanduskeskuse ees. Foto: Ekraanitõmmis

Veebikeskkonnas Youtube levib video, kus on näha nooruki ning turvafirma Topsec töötaja valjuhäälne vaidlus ja rüselus Viljandi Centrumi kaubanduskeskuse juures. Politsei peab turvamehe käitumist küsitavaks.

Videolõigu alguses hoiab pikka kasvu turvamees ühest noorest inimesest kinni. Tegevus leiab aset kaubanduskeskuse välisseina juures ning et väljas on pime, pole kummagi nägu näha. Turvatöötaja nõuab, et noor temaga kaasa tuleks, too pärib aga selgitust ning käsib endast lahti lasta.
Kähmlus hoogustub, kui turvamees haarab ühte kätte pipragaasi ballooni, ähvardab selle vastuhakkamise korral käiku lasta ning käsib endaga kaasa tulla.
Korraga väänab turvatöötaja niheleva noore maha. Ligi astub teine nooruk, kes püüab oma sõbra eest sõnadega seista. Sekkuja lubab politsei kutsuda.
Vahepeal saab selgeks, et konflikt on alguse saanud poe juures suitsetamisest. Paaril korral on kuulda videot jäädvustava tütarlapse häält.
Püsti tõusnud ning üha häälekamaks muutunud nooruk nõuab korduvalt, et turvamees temast lahti laseks. Lõpuks õnnestub tal turvamehe käest plehku panna, heites jope seljast. Video lõpeb.
Videolõik oli Youtube'i üles laaditud 13. jaanuaril. Kui Sakala eile lõuna paiku osaühingu Topsec Turvateenused juhatajale Tannar Tiitsarele helistas, oli too seda juba näinud ning juhtunut politseinikega arutanud.
«Turvatöötaja lähtub oma töös turvaseadusest ning praegusel juhul ta selle piire ei ületanud,» ütles Tiitsar. Ta lisas, et olukorda oleks saanud ka mõnevõrra teisiti lahendada, kuid see on tagantjärele tarkus.
Turvafirma juhi teadmist mööda sai sündmustik alguse sellest, et kümmekond noort tegid Centrumi kaubanduskeskuse ukse juures suitsu. Et turvatöötaja hinnangul oli suitsetajate seas alaealisi, küsis ta neilt dokumente ning soovis ühe noore endaga kaasa kutsuda, et ta hiljem politseile üle anda. Tekkis konflikt.
Tannar Tiitsar märkis, et videole jäädvustati vaid üks osa sündmusest ja see ei anna toimunust täielikku pilti. Samuti tõi ta välja, et videos on näha paari noort, kuid sündmuspaigal oli neid tunduvalt rohkem.
Küsimusele, kas pipragaasiga ähvardamine oli tema meelest õigustatud, vastas turvafirma juht sõnadega «nii ja naa».
«Ühest küljest otsest ohtu turvatöötajale selles olukorras ei olnud, teisalt oli ümber kümmekond noort ja see võis situatsiooni talle äärmiselt ebamugavaks teha,» analüüsis ta.
Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel ütles, et politseiametnikud on kõnealust videot näinud ning palunud turvafirmal juhtunu kohta seletuskiri kirjutada. Noored ega ka turvafirma pole intsidendi kohta politseile avaldust teinud. Video oli internetist leidnud veebikonstaabel.
Peitel täpsustas, et kaadrisse jäänud intsident leidis aset 13. jaanuaril kella 21 paiku ning sai tema andmeil alguse sellest, et turvamees oli dokumenti küsinud suitsetavalt 25-aastaselt naiselt, keda ta pidas alaealiseks. Naine keeldus isikutunnistust näitamast.
Kerly Peitel kinnitas, et juhtunuga tegelevad politseinikud pole langetanud veel otsust, kas turvatöötaja käitus korrektselt, kuid möönis, et jõu kasutamise ning pipragaasiga ähvardamise õigustatus tekitab küsimusi. Pressiesindaja lisas, et politsei esitab turvafirmale enne otsuse tegemist täpsustavaid küsimusi.

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles