Ülikool kino asemele uut hoonet ehitama ei hakka

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel mõni kuu tagasi olid Rubiini kvartali arendajad veendunud, et vana kinohoone kaob järgmisel kevadel ja selle asemele kerkib mitmekorruseline
keskus, kus leiavad koha akadeemia auditooriumid. Nüüd on selge, et sellest plaanist ei saanud asja.
Veel mõni kuu tagasi olid Rubiini kvartali arendajad veendunud, et vana kinohoone kaob järgmisel kevadel ja selle asemele kerkib mitmekorruseline keskus, kus leiavad koha akadeemia auditooriumid. Nüüd on selge, et sellest plaanist ei saanud asja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kultuuriakadeemia ideest ehitada Rubiini kino asemele kuuekorruseline hoone ei tulnud midagi välja ning volikogu võtab nädala pärast maja ja selle alla jääva maa linnale tagasi.


«Kompetentsikeskuse meetme tõlgendamisel tekkis abikõlbmatuid kulutusi 55 miljoni krooni eest ja nende katmine lööb vere ninast välja,» nentis Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia direktor Anzori Barkalaja.

Tartu ülikooli egiidi all oli akadeemial kavas rajada Viljandi kesklinna loomeinkubaator, kus oleksid ühtaegu toote- ja teenusearendusteks mõeldud laborid, õpperuumid akadeemia tudengitele, kaks kinosaali ja kohvik. Suurem osa ehitusrahast loodeti saada eurotoetusena ja väiksema panuse oleks lisanud Tartu ülikool.

Paraku leidsid euroraha üle otsustajad Ettevõtluse Arendamise sihtasutusest (EAS), et vähemalt õpperuumide ja kino ehitamiseks nad raha anda ei saa.
«See on tõlgendamise küsimus,» kommenteeris Anzori Barkalaja EAS-i otsust. «Nad tahavad väga puhtaid lahendusi, meie pakkusime aga polüfunktsionaalset.»

Kultuuriakadeemia plaani järgi oleks loomeinkubaatori laboreid päevasel ajal kasutatud õppetööks ning ka kinosaali oleks olnud võimalik muuta suureks auditooriumiks. Niisuguse lahenduse elluviimiseks eurotoetust aga ei saa.

Akadeemia ei kavatse loomeinkubaatori rajamisest siiski taganeda ning üritab seda teha koos ettevõtjatega. Eraldi hoonet esialgu kavas ehitada pole.

Kõige suuremasse hätta jäävad uue hooneta akadeemia tudengid, sest Tartu ülikooli plaan oli õpperuume juurde saada.

«Selles osas on praegu nutt ja hala,» nentis Barkalaja. «Alternatiivseid lahendusi meil praegu pole.»

Ühe võimalusena nägi direktor seda, et kui eurotoetuste abil valmivad toote- ja teenusearenduse laborid hakkavad soovitud võimsusel tööle, suudab akadeemia ise nii palju raha teenida, et vajalik hoone ehitada. Kaua selleks aega võiks kuluda, ei osanud ta arvata.

Pärast seda, kui linn on kinnistu hoonestusõiguse Tartu ülikoolilt tagasi võtnud, kavatsevad linnajuhid selle maatüki uuesti avalikule enampakkumisele panna. Linnapea Kalle Jentsi sõnul rahalist tulu hoonestusõiguse müügist ei loodeta, kuid hoone ehitaja peab seal kinotegevust jätkama.

«Natukene on selle vastu huvi tuntud,» väitis Jents. Tema sõnul oleks vaja leida erainvestor, kes sooviks Rubiini asemele rajada vaba aja veetmise keskuse. Viljandil endal pole plaanis kino remontima hakata. «See on hea ärikrunt ja mõistlik oleks leida sinna tegutsema eraettevõtja,» arvas linnapea.

Praegu Viljandis kino pidav ettevõtja Indrek Klaus pole veendunud, kas soovib järgmisel aastal Rubiinis jätkata. Leping linnaga kehtib detsembrini ning jätkamise otsust on ta valmis langetama sügisel. «See hoone vajaks kindlasti remonti,» lausus ta.

Kino külastatavust kommenteerides tunnistas Klaus, et vaatajaid on hõredalt. «Eks see sõltu muidugi filmist, aga kevaditi jääbki kinos väga rahulikuks,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles