Vihm tegi maratonist mudalahingu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viis minutit enne Mulgi rattamaratoni algust langesid võistlejate peale esimesed piisad ning stardihetkel sadas juba tihedat vihma, mis muutis kogu sõidu ennenägematult mudaseks.


Kui ratturid rohkem kui kaks tundi pärast starti finišisse jõudsid, oli neid raske äragi tunda, sest porised olid nii mehed kui rattad.

«Karm,» hindas Viljandimaa mees Jaanus Sarv maratoni kohe pärast lõpujoone ületamist. Samal arvamusel oli veel suur osa finišeerijaid.

Ehkki rada oli raske, ohtlik ja kurnav nii ratturile kui rattale, oli enamik lõpetajaid väga rõõmsas tujus.

«Nii hämmastav kui see ka pole, on inimesed rahul olnud,» imestas maratoni korraldanud Viljandi rattaklubi president Loit Kivistik. «Ekstreemsus meeldis.» Samas tunnistas Kivistik, et kehvema sportliku vormiga ratturitel oli rajal väga raske ning seetõttu tuli ette palju katkestamisi.

Teadaolevalt jättis sõidu pooleli 130 ratturit ligi 1100 startijast. Kui enamasti oli põhjus ratta purunemine või see, et rattur ei soovinud mudasel rajal edasi sõita, siis vähemalt kümme osalejat katkestas võistluse raske kukkumise pärast.

Viljandi haigla ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku ülemarsti Mati Kallase sõnul toodi rajalt haiglasse kümmekond ratturit. Ühel juhul diagnoositi rangluumurd, teistel juhtudel oli tegemist põrutuste või lahtiste haavadega. «Tööd oli palju,» tunnistas Kallas.

«Ooteruum oli poriseid rattureid täis, aga nad ootasid oma järjekorda väga kannatlikult.»
Loit Kivistiku sõnul pole nii palju katkestajaid ja haiglasse sattunuid varasematel maratonidel olnud. «Paraku käivad kukkumised rattasõiduga kaasas,» nentis ta. «Eriti tuleb neid ette rasketes oludes.»

Peakorraldaja selgitust mööda polnud võimalik rada vahetult enne starti ka kuidagi muuta. Rajameistrid kinnitasid, et veel varahommikul oli see enamasti kuiv ja kiireks rattasõiduks sobiv. «Sadu algas stardihetkel ja see oli lausa tragikoomiline, et pilv liikus ratturitega kaasa,» lausus Kivistik.

Üleni mudasena ei naasnud rajalt ainult keskpäeval 60 kilomeetri pikkusele sõidule startinud võistlejad, vaid ka 35 kilomeetri pikkuse poolmaratoni sõitjad. Nemadki ei lubanud oludel oma tuju rikkuda.

«Sõita oli eht!» rääkis pealaest jalatallani mudaga kaetud Arvo Ressaar. «Rada oli porine,  kukkumisi tuli ette ja vahepeal oli lausa tagumine ots eespool, aga ma olen väga rahul.»

Loit Kivistikule tegi palju rõõmu, et tee ääres oli tavapärasest palju enam publikut. «Tundub, et inimestele on meie rada selgeks saanud ja rattureid tullakse vaatama,» lisas ta.

Korraldajad jäid võistlusega rahule ning finišipaigas käis peakorraldaja publikule välja veksli, et Mulgi rattamaratoni peetakse veel sada aastat.

Lingid tulemustele ja eri fotograafide piltidele on saadaval Viljandi rattaklubi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles