Euroraha – hirmutav legend ja tegelikkus

Arto Aas
, riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas
Arto Aas Foto: Sille Annuk / Postimees

EUROOPA PARLAMENT võttis vastu Euroopa Liidu uue eelarve aastateks 2014–2020. Selle maht on ligi triljon (üks ja kaksteist nulli) eurot, mis võrdub peaaegu 125 Eesti riigi eelarvega.

Eesti saavutas läbirääkimistel hea tulemuse. Tänu korras rahandusele, konstruktiivsele asjaajamisele ja heale kuvandile suhtuti meie soovidesse lugupidavalt. Tulemused on rahaliselt mõõdetavad: seitsme aasta jooksul toetab euroliit Eesti arengut 5,89 miljardi euroga. Saavutasime ka erandi ühtekuuluvuspoliitika investeeringutes, millega võitsime juurde 350 miljonit eurot.

Kuigi Euroopa Liidu eelarves tehtavad muudatused on meile tihti liiga aeglased, võib paljude suundumuste üle ometi heameelt tunda. Võrreldes praegu kehtiva eelarvega suureneb oluliselt teadus- ja arendustegevuse rahastamine. Eraldi eelarve sündis üleeuroopaliste transpordi- ja energiaühenduste loomiseks. Eestile tähendab see Rail Balticu raudteed ning võimalikku veeldatud maagaasi terminali koos Eesti-Soome gaasitoruga Baltic Connector. Euroopa Liidu põllumajandussubsiidiumide osa uues eelarves väheneb, samal ajal liikmesriikide põllumeestele makstavad toetused ja konkurentsitingimused ühtlustuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles