Euro toob meie kukrusse rohkem münte

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Komisjoni soovitus võtta Eesti 2011. aastast vastu euroalasse viis meid Euroopa Liidu ühisraha kasutamisele suure sammu lähemale.


Koos kõige muu olulisega tähendab euro tulek igapäevaelus seda, et meie taskus ja rahakotis hakkab olema tunduvalt rohkem münte kui Eesti krooni ajal. Pealegi on euromündid paksemad kui meie senine metallraha.

Seetõttu läksid juba mõnda aega tagasi liikvele jutud spetsiaalsetest, eurode jaoks sobivatest rahakottidest, millel on suur münditasku.

«Sakala» otsustas järele uurida, kas Viljandi kaupmehed on eelseisvate muudatustega kohanemas ja kas uut tüüpi rahakotid on siin juba müügil.

Keegi pole pakkunud

Esimesena suundusime Viljandi kaubamajja. Rahakotte müüakse seal esimesel korrusel. Vitriinis oli väljas mitukümmend tihedalt üksteise vastu paigutatud rahakotti, kuid juhataja Anne Puu sõnul olid need kõik ikka tavalised, mida kogu aeg müüdud on.

«Eurorahakotte meil müügil ei ole ja ükski meie varustaja pole neid ka pakkunud,» lausus ta. «Võib-olla hakatakse neid pakkuma mõne kuu pärast, kui euro tulek on täiesti kindel.»

Anne Puu lisas, et pole eurorahakotti veel oma silmaga näinudki. Küll olevat inimesed käinud selle kohta pärimas.

Kui praegu müügil olevaid rahakotte vaadata, siis nende münditasku on tõesti sageli väga väike ja mis peamine, ebamugav kasutada. Eelkõige puudutab see meeste rahakotte.

Kuigi paberraha osa väheneb tengelpungas tunduvalt, jäävad mitmesugused plastkaardid sinna ju alles ja need teevad selle niikuinii paksuks. Kui ka münditasku on täis, punnitab rahakott kokkumurtuna juba päris korralikult. Naiste rahakottidel on münditasku harilikult suurem ja need sedavõrd punnitama ei hakka.

Anne Puu näitas veel kahte kukkurrahakotti, mis on mõeldud ainult müntide hoidmiseks, kuid need olid väga naiseliku tegumoega.

«Ma ise kasutasin sellist kukrut kunagi reisides. Minu omas oli kolm eraldi sahtlit ja siis oli hea eri riikide raha eri sahtlites hoida,» rääkis ta.

Huvi on tuntud

Järgmisena otsisime eurorahakotti Normanni ärist. Sealgi oli letis kümnete kaupa erisuguseid rahakotte, paraku jäi otsitu nägemata — kõik rahakotid olid vana moega.

Müüja Margit Sannu jutu järgi pole neilegi keegi eurorahakotte pakkumas käinud, kuid mõni klient on nende vastu huvi tundnud.

«Üks klient, kes Soomes töötab, käis meil kaupa vaatamas ja ütles, et Soomes on küll teistmoodi rahakotte müügil,» kõneles ta.

Nende peamine erinevus tavalistega võrreldes olevat see, et münditasku on püstine ehk ava on rahatasku lühemas servas. See teeb müntide sinna panemise ja väljavõtmise mugavamaks ja ka mahutavus on suurem.

Nagu kaubamajas, nii oli Normanni äriski saada naiselikke pealt kinniklõpsatavaid mündikotte.

Internetist saab

Ka Lossi tänava raamatupoest, kus muu kauba seas müüakse rahakotte, öeldi, et eurorahakotte seal praegu pakkuda pole.

Niisiis ei jää uue aja rahakotti soovival viljandlasel üle muud kui minna mõnda suuremasse linna kaubajahile. 29. aprilli «Õhtuleht» kirjutas, et näiteks Pärnus on see imeese juba müügil.

Samuti võib abi otsida internetist. Kui lüüa otsingusse sisse märgusõna «eurorahakott», leiab äri- ja reklaamkingitustega tegeleva firma KB Eesti kodulehe, kus pakutakse koguni üheksat erisugust suure münditaskuga eurorahakotti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles