Kui loodus enam ei hoolitse, tuleb asi ise käsile võtta

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla taastusravi osakonna füsioterapeut Lilian Lunt näitab kõige paremat harjutust käelihaste treenimiseks.
Viljandi haigla taastusravi osakonna füsioterapeut Lilian Lunt näitab kõige paremat harjutust käelihaste treenimiseks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Psühholoog ja võimlemistreener Reet Pool ütleb oma raamatu «Treeni terviseks koos minuga» eessõnas, et kuni 40. eluaastani hoolitseb loodus meie keha eest. Siis aga peaks bioloogiline programm – laste saamine ja üleskasvatamine – saama täidetud ning meie organismi eest enam erilist hoolt ei kanta.

«Just 40ndate piirist hakkavad meie kehalised võimed alanema: lihaskude väheneb, liigesed muutuvad jäigemaks. Nagu olematusest tekivad igasugused tervisehädad. Kord valutab siit, kord torgib sealt. Süda jukerdab. Hooajalised haigused tükivad ligi. Unehäired. Krooniline väsimus piinab. Pidevad probleemid ajavad närvi. Stress ehitab ümber keha keskme rasvapadja. Teotahe asendub sooviga end kõigest lahti rebida ja puhata. Kõik see süveneb ja areneb aastatega edasi ja edasi,» annab Reet Pool olukorrast üsna ilmeka pildi.

75.–80. eluaastaks on kadunud 40 protsenti noorusaja lihasrakkudest. Kudede veesisaldus on kahanenud. Rakutasandil leiavad aset organismi kuivamine, rasvumine ja sidekoestumine. Luukude hõreneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles