Üks küsimus: Helir-Valdor Seeder

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Katuserahast rääkides on meediast korduvalt läbi käinud spordiseltsi Jõud toetamine 170 000 euroga. Olete selle seltsi president. Mismoodi kodukandi rahvale olukorra lahti seletaksite?

See informatsioon, mis on levitatud, on täiesti puudulik. Spordiliidu Jõud rahastamine oli riigieelarves ammu enne seda, kui mina sain ministriks, ja ammu enne seda, kui ma sain selle spordiliidu esimeheks. Ja loomulikult, kui ma olen esimees, siis ma ei võitle mitte kuidagi selle vastu, et see raha sinna pannakse. Ma rõhutan, et katuserahad jaotatakse ju riigikogus ja riigikogu liikmete poolt. See traditsioon on pärit juba üheksakümnendate aastate keskpaigast ja seda on ellu viinud kõik koalitsioonid ja ka kõik erakonnad, kes erinevatel aegadel on parlamenti kuulunud, kaasa arvatud tänased opositsioonierakonnad.

On olnud erakondadeülene kokkulepe, et parlamendisaadikud, peale seda kui valitsus on saatnud eelarve parlamenti, lisavad omalt poolt niiöelda katuseraha.

Mis puudutab mind, kui isikut, siis ma ei ole spordiseltsile „Jõud“ antud rahadega seotud, see tähendab mina pole neid andnud. See eraldus on tehtud parlamendis, kui mina olin valitsuse liige. Katuseraha ei ole olnud valitsuse poolt esitatud eelvarves, vaid see on hääletatud riigikogu poolt eelarvesse sisse. Mina ei ole saanud seda teha, sest olen olnud valitsuses.

Selles mõttes on Jõudi juhtum kontekstist välja kistud. Olen vaadanud nii „Pealtnägijat“ kui „Aktuaalse kaamera“ uudiseid. Seal olid välja toodud riigikogu liikmed ja siis oli lisatud üks minister. Minister ei saa riigikogus hääletada!

Ma arvan, et keegi on teadlikult soovinud, et just IRL-i näited katuseraha kasutamisest satuksid nii-öelda etteotsa. Mina spordiinimesena võin öelda, et näiteks Jõudiga samal ajal eraldati katuseraha ka maleliidule, mida juhib Andrei Korobeinik, kes ei ole IRL-i liige, aga seda ei käinud kusagilt läbi. Või terve hulk teisi katuseid. Ju see on kellegi poolt teadlikult ette söödetud informatsioon.

Minu palve uurivale ajakirjandusele: oleks olnud igati objektiivne ja õiglane tuua välja kõik näited, mitte piirduda ettesöödetud informatsiooniga. Ilmselt mindi kergema vastupanu teed. Oleks väga tahtnud, et oleks toodud kogu nimekiri, see on ju võimalik kätte saada. Siis oleks näha olnud, et olukord on palju tasakaalustatum ning pole kaldu ühe erakonna poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles