Viljandis mälestatakse Vabadussõjas langenuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõjas langenute matmispaik.
Vabadussõjas langenute matmispaik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna tähistatakse kõikjal Eestis 95 aasta möödumist Vabadussõja algusest ning Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse liikmed kutsuvad selle tähtpäeva puhul kõiki kell 12 Ugala teatri taha kalmistule, et süüdata langenute mälestuseks küünlad.

Sündmusest võtab osa Viljandi praost ja Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus ning helisevad kirikukellad. Lisaks Ugala teatri taga asuvale Vabadussõjas langenute kalmistule on Viljandi Vanal surnuaial veel vähemalt viis üksikhauda ning sealgi on kavas küünlad süüdata.

Tallinnas algab tseremoonia kell 11 kaitseväe kalmistul Vabadussõjas langenute mälestusehise juures. Kaitseväelased asetavad mälestusehisele küünlad ja kõik soovijad saavad sinna tuua küünlaid, pärgi ja lilli.

Tseremoonial mängib politsei- ja piirivalveameti orkester ning kohal on akadeemiliste organisatsioonide esindajad.

Kell 13 peab kaitseminister Urmas Reinsalu kõne Vabadussõja võidusamba juures. Seejärel asetatakse võidusamba jalamile pärjad. Mälestuspalve peavad peapiiskop Andres Põder ja kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere. Tseremoonial osalevad kaitseväe ja kaitseliidu juhtkonna liikmed ja välisriikide kaitseatašeed, samuti on kohal akadeemiliste organisatsioonide esindajad.

28. novembril 1918 algas Narva all Eesti Vabadussõda, kui Punaarmee 6. kütidiviisi 7000 meest tungisid üle Narva jõe. Neile astusid vastu Eesti rahvaväe võitlejad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles