Maavalitsus kavandab ühtset kergliiklusteede võrku

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavalitsus kavandab koos omavalitsustega rajada maakonda hulga kergliiklusteid.
Viljandi maavalitsus kavandab koos omavalitsustega rajada maakonda hulga kergliiklusteid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi maavalitsus koostöös omavalitsustega on kavandanud koostada teemaplaneeringu «Viljandi maakonna kergliiklusteed», mille puhul on praegu käimas tööde esimene etapp.


Kergliiklusteed annavad elanikele liikumisvõimaluse, muutes nad sõltumatuks ühissõidukitest ja autodest. Avarduvad vaba aja veetmise, sportimise ja puhkemajanduse arendamise võimalused. Samuti kasvab liiklusohutus ning vähenevad pidevalt suurenevast autotranspordist tulenevad negatiivsed mõjud.

Maavalitsuse planeeringutalituse juhataja Tiia Kallas ütles, planeeringu eesmärk on analüüsida ning kavandada kergliikluse arendamist maakonnas, et tagada ühtne, sidus ja toimiv kergliiklusteede võrgustik.

20. ja 21. aprillil toimusid piirkondlikud töökoosolekud Põhja-Viljandimaa ning Viljandi piirkonna omavalitsustele. 30. aprillil pidasid Halliste rahvamajas kergliiklusteede üle aru Lõuna-Viljandimaa omavalitsuste esindajad.

Tiia Kallase jutu järgi on arutelude eesmärk kaardistada kõik plaanitavad kergliiklusteed. «Eeskätt peaksid need omavalitsuste hinnangul kulgema suuremate keskuste piirkonnas või neid ka omavahel ühendama,» lausus Kallas, kelle kinnitusel olid töökoosolekud üpris konstruktiivsed. «Ühise arutelu käigus jõuti näiteks arusaamisele, et üks teedest võiks ühendada Võhmat ja Suure-Jaanit.»

Arutelude järel koostatakse kaardimaterjal, põhjendatakse kergliiklusteede vajadused ja selgitatakse nende rajamise võimalused. Vaheetapina valmib planeeringu materjal, mis esitatakse avalikule arutelule.

Planeering koostatakse ühistööna Viljandimaa omavalitsustega, samuti kaasatakse maanteeamet, keskkonnaamet ja päästekeskus. Maakonna piire ületavates lõikudes tehakse koostööd naabermaakondadega.

Maanteeamet on Viljandimaal seni ehitanud ligikaudu kaheksa kilomeetrit kergliiklusteid ning lähiaastatel on kavandatud rajada üksikuid kergliiklusteede lõike.

Kergliiklustee all mõistetakse kõva kattega teed, mis on mõeldud ohutuks liiklemiseks jalgratta või rulluiskudega, joostes või käies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles