Külaelanikud pelgavad peatselt avatavat hooldekodu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi valmib Karksi külas sadakond inimest mahutav hooldekodu. Asutus avab uksed detsembri algul.
Peagi valmib Karksi külas sadakond inimest mahutav hooldekodu. Asutus avab uksed detsembri algul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi inimesed muretsevad, mis saab, kui Lõuna-Eesti hooldekeskus avab külas hooldekodu, kus on ka psüühiliste haigete osakond.

Lõuna-Eesti hooldekeskuse tegevjuht Vambola Sipelgas tähendas, et meedias tähelepanu pälvinud Valkla juhtumid, kus hoolealused on põgenenud ja naabruses elavaid inimesi rünnanud, on omaette teema, sest sinna suunatakse kohtumäärusega erihooldusteenuse vajajad.

«Sellepärast ei saa kõikide hooldeasutuste kallal võtta,» leidis ta, kuid lisas siiski, et kuna ka Karksis valmivas hooldekodus avatakse psüühilise järelevalve osakond, ei saa ta sada protsenti öelda, keda sinna suunatakse, mis tähendab, et ikkagi on väike oht, et keegi kedagi tüütab.

Kauplus meelitab uitama

Valgamaal Hellenurmes, kus Lõuna-Eesti hooldekeskusel on samuti osakond ja seal ka 80 erihooldusklienti, pole Vambola Sipelga sõnul veel keegi kedagi paljaks varastanud.

«Hoiame neid rohkem oma territooriumil,» lausus ta, kuid nentis, et kaupluse lähedus muidugi meelitab mõnd klienti suitsu ja alkoholi ostma. «Kuigi ma ei julge lubada, et söön oma mütsi ära, siis loodan, et Karksis mingeid probleeme ei tule. Teeme selle jaoks kõik endast oleneva,» lausus Sipelgas.

Hellenurme elanik Kalev Lõhmus rääkis, et sealses külas on hooldekodu suhtes vastakaid arvamusi. «On kirglikke vastaseid, kellele see ei meeldi, sest koht on väike ja üle poole inimestest on vanad. Ütlevad, et siit läbi sõites pole vaatepilt kõige parem, sest ainult vanainimesed põhimõtteliselt jalutavadki,» selgitas Lõhmus.

Siiski tõdes ta, et hooldekodu inimesed on läbilõige meie ühiskonnast. Seal on olnud väga toredaid inimesi, näiteks endisi baleriine ja kunstnikke, aga esindatud on ka ühiskonna põhjakiht. Ta lisas, et hooldatavaid tuleb mõista, et nad tahavad ringi käia, mitte aias istuda.

Samas positiivse poole pealt tõi Lõhmus välja, et hooldekodu on üks valla suuremaid maksumaksjaid ja tänu asutusele pole Hellenurme kandis peaaegu üldse naiste tööpuudust.

Vambola Sipelgas kiitis sealse hooldekodu töötajaid ja märkis, et 700 eurot kuus peaks hooldaja ka Karksis brutopalgana saama.

Detsembris valmivasse hooldekodusse on planeeritud sadakond kohta, enamasti kaheinimese tubades.

Kaks hooldekodu vallas

Ent Karksi vallas Polli külas on veel teinegi väike ja kodune hooldekodu, kus pakutakse hooldusteenust valla 26 kliendile.

Karksi vallavanem Arvo Maling lausus, et Polli hooldekodu jääb kestma sellisena, nagu ta on. «See asutus on volikogu pädevuses ja uus hooldekodu on erakätes,» selgitas ta ning kinnitas, et need kaks asutust tegutsevad üksteisest eraldi.

Polli hooldekodu juhataja Laine Ikonen tähendas, et uue ja tänapäevase hooldekodu avamine mõne kilomeetri kaugusel on teretulnud. «Abivajajaid on ju palju ja nõudlus teenuse järele suur,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles