Läbirääkijad panid paika Viljandi rae tulevase esitrio

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malle Vahtra, Ando Kiviberg ja Ardo Agasild
Malle Vahtra, Ando Kiviberg ja Ardo Agasild Foto: 3 X Elmo Riig / Montaaž

Kui kõik laabub plaanipäraselt, kinnitab Viljandi uus volikogu peagi uueks linnapeaks Ando Kivibergi ning tema abideks Malle Vahtra ja Ardo Agasilla.

Olgugi et homme esimest korda kogunev uus linnavolikogu ei hakka veel linna tegevjuhtidele volitusi jagama, on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsiooniläbirääkimistel suurem osa ametikohtadest konkreetsete nimedega kaetud. Lisaks linnapeale ning abilinnapeadele on sisuliselt selge volikogu esimees ja aseesimees. Nendena nähakse vastavalt Randel Läntsi ning Harri Juhani Aaltoneni. Endiselt on lahtine see, kes hakkavad poliitilise linnavalitsuse kolmeks lihtliikmeks.

Sotsiaaldemokraadid langetasid juba mitu päeva tagasi isekeskis otsuse, et esitavad neile ettenähtud abimeeri kohale aastatel 2003–2005 Viljandi linnapea toolil istunud Malle Vahtra. Tulevasele võimupartnerile antud vaikimiskokkuleppele viidates hoiti tema nime  kolmapäeva hommikuni siiski saladuses.

Erakonna kohalik liider ja eeldatav tulevane volikogu esimees Randel Länts rõhutas, et Malle Vahtra on olnud vahetult Viljandi juhtimise juures nii linnapea kui volikogu revisjonikomisjoni esimehena ning see annab talle head eeldused tööks abilinnapeana. "Isiklikult hindan Malle puhul kõige rohkem ausust, otsekohesust ja sõnapidamisoskust. Samuti tean, et ta on suurepärane meeskonnamängija ja see on linnavalitsuse juhtimises väga oluline," rääkis Länts.

IRL-i ees oli teisipäeva õhtuni valik, kas anda viimastel aastatel abilinnapeana töötanud Ardo Agasillale võimalus samas ametis jätkata või määrata tema asemele praegu Paalalinna õppejuhina töötav Janika Kivistik. Pärast pikki vaidlusi ja läbirääkimisi otsustati jääda Agasillale kindlaks.

Valimistel enim hääli kogunud ning seetõttu linnapeakohta sihtiv Ando Kiviberg tunnistas, et nende meeskonnas polnud Agasilla kandidatuuri osas täielikku kindlust, sest too oli suvel Saksamaal Herfordis peetud rahvusvahelistel hansapäevadel ülemeeliku vahejuhtumi tõttu sattunud negatiivsesse valgusesse. Lisaks avaldas tema suhtes kõhklusi mitu hariduse ja sotsiaaltöö valdkonna spetsialisti.

"Kokkuvõttes sai siiski otsustavaks tõik, et Ardo hoiaks ametisse jäädes linnavalitsuses järjepidevust ning oskaks vajadusel teistele kiiresti seletada, miks üks või teine asi on just nii, nagu see on. Pealegi leidus inimesi, kes tunnustavalt märkisid, et ta on abilinnapeana tublisti arenenud. Seega usun, et ta on võimalust väärt," põhjendas Kiviberg.

Vastvalitud Viljandi volikogu peab esimese istungi raekojas neljapäeva õhtul. Vastavalt päevakorrale valitakse kõigepealt volikogule esimees ja aseesimees ning kuulatakse ära senise, Loit Kivistiku juhitud linnavalitsuse tagasiastumispalve. Uus linnapea ja abilinnapead pannakse ametisse arvatavasti teisel istungil, mis peaks aset leidma paari nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles