Viljandi valda ikka veel ei ole

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vald sünnib Pärsti, Viiratsi, Paistu ja Saarepeedi valdade ühinemisel.
Viljandi vald sünnib Pärsti, Viiratsi, Paistu ja Saarepeedi valdade ühinemisel. Foto: Elmo Riig

Viiratsi, Pärsti, Paistu ja Saarepeedi valla ühinemisega tekkivat Viljandi valda oktoobrikuus ei sünni, sest 1. novembrini kestab Viljandimaa valimiskomisjoni hiljutisele otsusele apellatsiooni esitamise aeg.
 

Maakonna valimiskomisjon otsustas 28. oktoobril jätta rahuldamata Viljandi vallas kandideerinud valimisliidu Vabad Vallakodanikud kaebuse, millega seati kahtluse alla Viiratsis tegutsenud valimisjaoskonna number 7 hääletamistulemuste õigsus. Valimisliidu kandidaadil Ülle Lepikul oli 21. oktoobri hommikul vabariigi valimiskomisjoni veebilehel poolthääli 50, aga sama päeva pärastlõunal 43. Selgus, et nimetatud valimisjaoskonnas oli 16 valimissedelile jäänud peale löömata üks kahest nõutavast pitserist, mistõttu tuli need kehtetuks arvata.

Jaoskonnakomisjoni esimehe Ene Parve selgituste kohaselt oli tegu inimliku eksitusega. Tema hinnangul võisid ühe nõutava pitserita valimissedelid pärineda kodus hääletamise kastist, kuid tõendada seda tagantjärele ei saa. Et kodus hääletanuid oli kokku 20, tähendaks see, et neli sedelit mingitel asjaoludel teise pitseri siiski said.

Ene Parve välistas võimaluse, et teine pitsatijäljend jäi sedelile löömata sellepärast, et valimisjaoskonnas polnud valimiskasti juures mingil hetkel komisjoni liiget.

Maakonna valimiskomisjoni koosolekul tõdeti, et seadus ei võimalda säärast eksimust kuidagi parandada ning kehtetuid hääli kehtivaks muuta.

Komisjoni arvamus on, et olenemata sellest, kus täpselt viga tekkis, mõjutas seda tõik, et valimisjaoskonna number 7 isikkoosseis oli liiga väike. Komisjoni otsuses seisab, et viie jaoskonnakomisjoni liikmega on 1816 valijaga jaoskonnas raske valimisi läbi viia.

Kaebuse esitanud Vabade Vallakodanike liige Väino Luik ütles Sakalale, et praegu ei kavatse nad vabariigi valimiskomisjonile apellatsioonkaebust esitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles