Juhtkiri: Lõputa lugu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tuntud «Simpsonite» multifilmi ühes osas räägitakse mehest, kes kaebas eksitava reklaami tõttu kohtusse filmi «Lõputa lugu» tootjad. Nimelt ei kestnud linateos igavesti, nagu lubas pealkiri, vaid ainult tund ja 48 minutit.


Kui me räägime riigihankest Viljandimaa sõitjateveo korraldamiseks, pole finaali ette näha.



Nagu hiljuti sai ennustatud, ei lõppenud ühistranspordi pakkujate leidmiseks korraldatud hange võitjate väljakuulutamisega. Et edukaimaks osutunud firma ATKO Trans maine tekitas juba toona eelarvamusi, polnud midagi imekspandavat selles, kui ettevõte osutus lepingu sõlmimiseks kõlbmatuks.



Seega läks kahe liinigrupi lepinguõigus edasi samade omanike teisele firmale, aktsiaseltsile MTG, mille pakkumine polnud aga enam nii soodne kui võitjal. Nagu arvata, tekitab sellise Eestis levinud skeemi kasutamine meelepaha ja palju küsimusi nii konkurentidel kui tavakodanikel. Üks peamisi neist on: kuidas ei suuda riik ennast sääraste juhtumite eest piisavalt kaitsta?



Viljandimaa kaks eelmist vedajate riigihanget on ebamääraste seaduste tõttu juba vett vedama läinud. Väidetavalt on seadust korrigeeritud, ent sellest hoolimata pole maavalitsusel kindlat pidepunkti, millest lähtuda.



Nii näiteks on saanud takistuseks küsimus, kas seaduses sätestatud parim pakkumine tähendab üksnes hinda või ka sisu ning kui üksipulgi peab lahti seletama kvaliteedinõuded ja kohaliku tööturu küsimused.



Viljandis pikka aega inimesi sõidutanud bussifirma Mulgi Reisid seadis MTG pakutud hinnad läinud reedel kahtluse alla. Ühtse mõõtkava puudumise tõttu võtab vaidlussesse selguse toomine aega.



Väike nihe on riigi uimasevõitu masinavärgis aastate jooksul siiski toimunud. Kui varem peatati riigihanke protsess niipea, kui keegi oli selle vaidlustanud, siis nüüd saab protestist hoolimata edasi minna.



Vanasõna ütleb, et mis halvasti, see uuesti. Kas justiitsministeerium ei peaks tegema lõppu sellistele lõputa lugudele? Seadusepraagi parandamiseks pole näidisjuhumit vaja kaugelt otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles