Juhtkiri: Ise tegi!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise hanke lepinguperioodiga aprillist 2014 kuni 31. märtsini 2017 võitis kokku 621 100 euro suuruse pakkumisega ATKO Gruppi kuuluv MTG.
Eelmise hanke lepinguperioodiga aprillist 2014 kuni 31. märtsini 2017 võitis kokku 621 100 euro suuruse pakkumisega ATKO Gruppi kuuluv MTG. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pikki aastaid kestnud maraton Viljandimaa ühistranspordi korraldamiseks jõudis vahefinišini veebruaris, mil riigihanke võitjaks kuulutati firma ATKO Trans. Hanke tulemusena pidanuks nimetatud ettevõte hakkama sõitjaid vedama maakonna kõigis kolmes liinigrupis. Juba toona tekitas  asjade käik pahaendelist kõmu, sest konkurendid kahtlustasid, et võit sai võimalikuks üksnes ATKO Transi teadliku alapakkumise tõttu. Kahtlusteks andis alust Viljandi maavalitsuse senise lepingupartneri Mulgi Reiside ja uue tulija hindade võrdlus.


Nüüd on veninud teekonnal märgata ootamatut kiirendust, kuid see ei pruugi olla lõpuspurt. Ehkki maavalitsuse kava järgi peaks lugu finišisse jõudma 1. juulil, kui uuel vedajal tuleks tööle asuda, ei pruugi kõik laabuda. Nimelt on ATKO Trans jäänud vahepeal 116 000 krooni võlgu maksuametile ning seaduse järgi ei saa maavalitsus seetõttu firmaga lepingut sõlmida.



Võttes arvesse, et kui ATKO Trans maavalitsusega käed lööks, oleks talle lai tööpõld kaheksaks aastaks kindlustatud ja ettevõtte käibe taustal on tegu tühise võlasummaga, kerkib nii mõnigi kahtlus. Liiatigi kui pakkumise poolest järgmine ettevõte aktsiaselts MTG, kellele nüüd lepinguõigus kahes liinigrupis edasi kandub, kuulub samadele omanikele. Hea on MTG-le see, et nüüd peab riik maksma linnaliinidel kroon ja maakonnaliinidel 70 senti kilomeetri eest enam, kui hanke esmase võitja pakkumine ette nägi. Kas see võit korvab kolmanda liinigrupi lepingu kaotamise hinna? Küllap aitaks selle küsimuse vastus kummutada või kinnitada oletust, et asjaolude kokkulangemine on esile kutsutud.



Hoopis omaette teema on muutunud seisus kolmanda liinigrupi lepingu võitnud Tartu ettevõtte Automen olukord. Automen oli oma pakkumise teinud juba mullu, kuid nüüd avanenud võimalus tuli talle häirivalt hilja. Kui Automen peaks lepingust loobuma, oleks MTG riigihanke täielik võitja.



Tuleb tõdeda, et Viljandi maavalitsusel seisab ees raske aeg, mida saab kommenteerida vaid rehepapi ja vanapagana lugudest tuttava kahekõnega: «Kes see tegi?» — «Ise tegi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles