Viljandi maakond tunneb Poolale kaasa

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Laupäevane lennuõnnetus pani elu haprusele mõtlema ja poolakate leina jagama ka Viljandimaa inimesed, kellest nii mõnigi töö- või eraviisiliselt poolakatega läbi käib.


Viljandi maavanem Lembit Kruuse ja Viljandimaa omavalitsuste liidu esimees Ene Saar saatsid eile ühise kaastundeavalduse maakonna sõpruspiirkonnale Podlaskie vojevoodkonnale ja Poola suursaadikule Eestis.



Tihedad sidemed Poolaga olid Viljandi endisel maavanemal, praegusel haridusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantsleril Kalle Küttisel ning nagu ta ütles, on tal poolakate seas seniajani häid tuttavaid.



«Olin perega lõunamaal puhkusel ja tulime tagasi pühapäeva õhtul, kui sain lennuõnnetusest teada,» rääkis Küttis. «Helistasin Podlaskie vojevoodkonna endisele vanemale Marek Strzalinskile. Avaldasin kaastunnet ning rääkisime juhtunust.»



Küttis märkis, et ehkki kõnealune lennukatastroof mõjunuks ühtmoodi masendavalt igale riigile, on Poolal oma ligi 40 miljoni elanikuga vahest lihtsam edasi minna kui näiteks napi miljoniga väikeriigil.



Küttis ei osanud öelda, kui hästi tundis Strzalinski õnnetuses hukkunud kaasmaalasi — sel teemal juttu ei olnud.



Viljandi maakond ja Podlaskie vojevoodkond käivad läbi 2002. aastast, mil Eesti president Arnold Rüütel ühes toonase maavanema Helir-Valdor Seedriga Poolat külastas. Paar aastat hiljem kirjutas Kalle Küttis Viljandi maakonna poolelt sõpruslepingule alla.



«Viljandimaal on poolakatega olnud tihe läbikäimine,» lausus Küttis. «Ma ei pea silmas ainult omavalitsustegelasi, vaid ka näiteks ärimehi. Vahepeal oli see suhtlus väga aktiivne.»



Küttis sai Poola endiselt presidendilt kuldse teenetemärgi Poola riigiga suhete arendamise eest.



Aastaid on poolakatega kogemusi vahetanud Suure-Jaani inimesed. Valla avalike suhete spetsialist Leili Kuusk nentis, et teade lennukatastroofist viis temagi mõtted poola sõprade peale.



2005. aasta sügisest on Suure-Jaanil sõprusleping Poola Hajnowka linnaga, üksteisel käivad külas noorsportlased ja kultuuritegelased. Viimased pool tosinat aastat on Poolas Bialystokis käinud Suure-Jaani puhkpilliorkester.



«Saatsime Hajnowka linnavalitsusele ning sõpradele kultuurimajast ja spordikompleksist kaastundeavalduse,» lausus Kuusk. «Uurisin lennukatastroofis hukkunute nimekirja kartuses, et äkki oli kaasas ka keegi, keda meie siin teame. Vähemalt neid õnneks ei olnud. Küll jäi silma õnnetuses hukkunud Poola sõjaväe õigeusu ordinarius, Hajnowka arhipiiskop Miron Chodakowski. Meie teda ei tundnud, kuid ilmselt oli ta seotud meie tuttavatega Hajnowkas.»



Kuusk nentis, et loodetavasti saab Poola riik leinast üle ning asjad lähevad oma loomulikku rada. Ta lisas, et juba mõne kuu pärast käib osa Suure-Jaani puhkpillinoori taas Poolas, kus on plaanis laager ja esinemised.



Suurejaanikad on osalised igal aastal kogunevas rahvusvahelises puhkpilliorkestris Wersalinka. Peale Poola on sellesse kuulunud Valgeneve ja Ukraina muusikuid. Pärast suvelaagrit antakse kontsert igas osaliste riigis, seega ka Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles