JUHTKIRI: Karksi ühisvald ei vaja kolmeaastast häbimärki

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäevased valimised tähendavad praegusele Karksi vallale ja Karksi-Nuia linnale ühtlasi liitumisprotsessi lõppu ning uue, ühisomavalitsuse algust.

Eriti meeldejäävaks teeb olukorra sealkandis ilmsiks tulnud viina eest valijate häälte ostmise juhtum, millega "Sakala" on viimasel kahel päeval tegelnud.

Uurimist alustasime vihje kontrollimisest. Praeguseks on toimetuse käsutuses materjalid, kus vähemalt kolm inimest tunnistavad, et neid eelhääletamiseks valimisjaoskonda sõidutanud väikebussis soovitati hääletada kindla kandidaadi poolt ning hiljem jagati selle eest viina. Mõnele väidetavalt koguni salaviina.

Toimetus on veendunud, et sellisel viisil hangitud valijate hääled ei anna mingil juhul volitust valla seadusandlikku kokku kuulumiseks.

Samas ei pea me mõttekaks valimistulemuste tühistamist.

Tõsi ta on, et viinajagamise seost Karksi vallavolikogu kandidaadile number 167 ehk Siim Kabritsale antud häältega juriidiliselt vettpidavalt tõestada on keeruline.

See pole aga tähtiski. Kohtukulli võimalikust otsusest hoolimata tuleks igal sel moel hääli saanud kandidaadil endale aru anda teo ebaeetilisusest. Loodetavasti mõistab seda ka Kabrits, olenemata valimistulemusest.

Kui ta ise aga ei raatsi või mõista loobuda, tuleks nii Karksi valimisliidul Mulgimaa kui Isamaaliidul, kuhu mees kuulub, sügavalt järele mõelda, kas sellise liikme tekitatud üle-eestilisest skandaalist saadav reklaamikasu kaalub üles järgnevad etteheited selle kohta, et tegemist on (sala)viinase valimisliidu või erakonnaga.

Et sellised etteheited tulemata ei jää, on siililegi selge. Targem oleks neid ennetada ning soovitada kolleegil elu üle aru pidada ja kolme aasta pärast uuesti kandideerida.

Ühelt poolt kandidaadi nr. 167 mõtlemisvõimele ning teiselt poolt tema kaaslaste ettenägemisoskusele lootes usub toimetus südamest, et Karksis ei ole vaja hakata mõne aja pärast uusi valimisi korraldama ning vallarahvas ei pea järgmised kolm aastat oma volikogust rääkides häbi pärast silmi maha lööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles