Komisjon ei tühista Karksi valla eelhääletuse tulemusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaatamata sellele, et kolm inimest rääkisid politseile, kuidas neid oli valima viidud ja hiljem neile viina kingitud, ei pea valimiskomisjon vajalikuks Karksi valla eelhääletuse tulemusi tühistada.

Karksi valla Äriküla elanikud väitsid neljapäeva õhtul politseile, et neile oli teisipäeval koju järele tulnud Marika Vesseluha, kes oli neil palunud pass kaasa võtta ning sõidutanud nad Karksi-Nuia valima.

Tunnistuste kohaselt oli kõigile kolmele antud kandidaadinumber 167 ja soovitatud selle poolt valida. Selle numbri all kandideerib Karksis Marika Vesseluha tütre elukaaslane Siim Kabrits.

"Et ma valisin ära, siis anti mulle soru viina Liiwi," rääkis 67-aastane mees konstaablile, kes seletusi üles kirjutas. 57- ja 24-aastane naine olid pärast valimisi saanud neid Karksi-Nuia sõidutanud bussist liitrise pudeli Gorbatðovi salaviina. Nooremale naisele oli lisaks antud maksumärgita suitsu Priima Lux.

Väidetavalt olid peale konstaabli tunnistuste võtmise juures vallavanem Arvo Maling, volikogu esimees Mati Jassik ja Marika Vesseluha, kes kinnitas "Sakalale", et pole valimaskäinutele viina jaganud.

Karksi vallas numbri 167 all kandideeriv Siim Kabrits peab jutte, nagu ostaks tema valijatelt viina abil hääli, laimuks. "Seda levitab praegune vallavanem Arvo Maling ja ma kaeban ta laimamise eest kohtusse," lubas ta.

Kabritsa jutu kohaselt olid valla juhid käinud koos politseiga inimestelt tema vastu tunnistusi välja pressimas. "Kui kohalik kõrgem võim ja mundrimees üheskoos inimesele survet avaldavad, võib see hirmuga nõustuda alla kirjutama millele iganes," arvas ta.

20-aastase Isamaaliidu liikme Kabritsa sõnul oli ta nädala algul kolm päeva Tallinnas ega saanud viina jagada.

"Praegu mängitakse selle peale, et Kabrits ei tea midagi, sest viina jagas tema ämm Marika Vesseluha," selgitas Koonderakonda kuuluv Arvo Maling.

"Siin vallas ei ole midagi nii magusat, et hääli peaks ostma hakkama," ei mõistnud Maling aktsiooni. "Arvan, et see noormees tahab lihtsalt hüppelauda suurde poliitikasse."

Valitseva vallavanema arvates oleks praegu õige eelhääletamise tulemused tühistada ja kõik inimesed pühapäeval uuesti valimisurnide juurde kutsuda.

Karksi-Nuia linnapea Mati Ilissoni arvates ei tuleks eelhääletamise tulemusi tühistada.

"Inimene peaks juhtunule vaatamata ka Karksi vallas pühapäeval valima minema," arvas ta. "Uurimine tuleb aga lõpule viia ja kui seaduserikkumine leiab kinnitust, siis tuleb valimised kehtetuks tunnistada."

Sama meelt oli ka maakonna valimiskomisjoni esimees Rita Dimitrijev. "Oleme seisukohal, et eelhääletuse tulemusi me praegu tühistama ei hakka," kinnitas ta.

KOMMENTAAR

Andres Ammas, Isamaaliidu peasekretär:

"Igasugune häälte ostmine ja maainimeste viinapudeliga meelitamine on inetu ja taunitav.

Mulle teadaolevalt ei ole meie noor liige Siim Kabrits millegi lubamatuga hakkama saanud. Kui aga selgub, et mõni Isamaaliidu liige on valimiskampaanias kasutanud eetiliselt kahtlasi võtteid, arutab seda küsimust erakonna aukohus.

Isamaaliit on oma liikmete eetika suhtes olnud alati nõudlik ja on seda ka edaspidi."

Marko Suurmägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles