Tegusad inimesed vaagisid euroraha võimalusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval Viljandimaa arvamusliidrite lõunal osalenud inimesed said ülevaate sellest, millist kasu Eesti eurotoetustest lõikab, kuid kuulsid ka sünget prognoosi toetuste kahanemise ja majanduskriisi süvenemise kohta.


Esimesena astus kõnepulti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kes kõneles sellest, millist rolli mängivad Euroopa Liidu tõukefondidest saadavad toetused Eesti majanduses. Ta tõdes, et kuigi eurotoetuste summad näivad suured, moodustab Euroopa Liidu raha olemasolevast vaid väikse killu.



Aktsiaseltsi Tavid nõukogu liige Meelis Atonen viskas kõnepuldist õhku küsimused, kas eestlased on ikka euroliidu raha ratsionaalselt kasutanud ning kas Euroopa pole abi jagades ennast võhmale ajanud.



Viimasena esines Viljandimaa omavalitsuste liidu esimees Ene Saar, kes kõneles maakonda jõudnud eurorahast ja selle kasutamisest ning tutvustas ka Holstre-Polli kavandatava suusahalli projekti.



Aktsiaseltsi Viljandi Metall juhatuse esimees Jaak Sulg tunnistas pärast ürituse lõppu, et ettekanded tekitasid temas vastuolulisi tundeid. «Leian, et meie hulgas on palju optimiste ja palju pessimiste. Mina kaldun rohkem optimistide poole: tuleb hoida rohkem positiivset joont, siis tuleb ka edu,» sõnas ta.



Pärsti vallavanem Erich Palm tõstis kõige meeldejäävamana esile Meelis Atoneni mõtteid.



«See oli hea ettekanne ja minu jaoks ei olnud see liiga tumedates värvides,» rääkis vallavanem. «Atonen ütles otse välja mitu tõde, millele peaksime kriisi ajal mõtlema: et meie investeeringud oleksid realistlikud ning et jätkuks inimesi, kes uutes ehitistes tegutsema hakkaksid.»



Samas leidis Palm, et Viljandimaa inimesed võiksid olla uute algatuste suhtes tolerantsemad.



«Meil on siin liiga palju ei-projekte alates vanglate keskhaigla ehitusest ja maapiirkondadesse sigalate rajamisest ning lõpetades loodava ühisgümnaasiumi mõttega,» selgitas ta. «Uute asjade üle peab diskuteerima, aga samas ei tohiks pidurdada edasiminekut. Tolerantsuse puudumine ongi see, mis siit ettevõtlikke ja noori inimesi eemale peletab.»



Kunstnik Anu Raud jäi arvamusliidrite lõunaga samuti rahule.



«Meelis Atoneni ettekanne oli huvitav ja sünge ning võib karta, et selles oli ka väga palju tõde,» nentis ta. «Üldiselt aga arvan, et ühepajatoit on parem kui rahapada. Kaljule ehitatud elu oleks see, kui oleks palju talusid ja väikemajapidamisi ning keldrid oleks toitu täis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles