Arvamusliidrid kogunevad lõunale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Sakala" arvamusliidrite lõuna.
"Sakala" arvamusliidrite lõuna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajaleht «Sakala» ja Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis korraldavad teisipäeval arvamusliidrite lõuna, millel Viljandimaa tegusad inimesed saavad kaasa rääkida teemal «Kuhu on maetud Euroopa rahapada?».


30. märtsi keskpäeval pärimusmuusika keskuses algav arvamusliidrite lõuna on juba kolmas säärane üritus Viljandimaal. Sellele on kutsutud sadakond maakonna arenguga seotud inimest, kes saavad kuulata ettekandeid ning teemat omavahel arutada.



Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo juhataja Kadi Herküli sõnul sündis maakonna arvamusliidrite kokkusaamise idee mõni aasta tagasi ühest vestlusest «Sakala» peatoimetaja Eve Rohtlaga.



«Arutasime, kuidas oleks kõige tõhusam ja huvitavam ühendada Euroopa Parlamendis arutusel olevad olulised teemad Viljandimaale tähtsate küsimuste või probleemidega,» rääkis Herkül. «Nõnda tekkiski kuidagi iseenesest selle kokkusaamise vorm, mille juures on kindlasti mõõtu võetud «Postimehe» arvamusliidrite üritusest. See on ühelt poolt raamistatud ja akadeemiline, ent teisalt vabam ja mängulisem kui tavapärane konverents.»



Kuigi ürituse teema on igal aastal uus, on selle eesmärk ikka sama: vaadata tulevikku ja otsida lahendusi, olgu siis probleemiks regionaalareng või majanduskriisi ületamine.



«Nii on ka seekordne teemapüstitus mõeldud pigem kujundliku kui otseütlevana, sest pelgalt rahapada ei lahenda peaaegu ühtki probleemi,» selgitas Kadi Herkül. «Et rahapajast kasu sünniks, on esmatähtsad inimesed ja nende ideed.»



Osalejad muutuvad

Arvamusliidrite lõunast osavõtjate ring on aasta-aastalt muutunud, sõltudes suuresti kesksest teemast.



Infobüroo juhataja sõnul on tänavu üsna iseenesestmõistetavalt kuulama palutud suur hulk ettevõtjaid — inimesi, kelle mõtetest, julgusest ja pealehakkamisest kriisi lahendamine praegu otseselt sõltub. Muidugi on osalema kutsutud ka maakonna poliitikakujundajaid, kultuuriinimesi ja kodanikuühenduste esindajaid.



Seekordse ürituse peaesinejad on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, endine minister, praegu finansturgudel silma peal hoidev Meelis Atonen ning Paistu vallavanem Ene Saar, kelle töö on edukalt tõestanud, et head ideed ei jää ka raskel ajal raha taha pidama.



«Kahjuks oli osalemisest sunnitud loobuma Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand, kes pidi ootamatult sõitma kaitse- ja julgeoleku allkomisjoni töövisiidile,» nentis Kadi Herkül.



Arvamusliidrite lõunaga ühel päeval leiab Viljandis aset veel teisigi Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo korraldatavaid üritusi.



Paalalinna ja maagümnaasiumis on Euroopa Liitu ja selle parlamenti tutvustavad loengud ning viktoriinid.



Näeb auhinnatud filmi

Kell 18 on kõik huvilised oodatud pärimusmuusika aita, mille väikses saalis on võimalik vaadata läinud aastal valminud Prantsuse filmi «Wel­come».



See on lugu kurdi rahvusest 17-aastase noormehe teekonnast Afganistanist Prantsusmaa põhjaossa, Calais’ sadamasse, kust ta loodab omal jõul üle La Manche’i väina pääseda. Noormehe eesmärk on jõuda Inglismaale emigreerunud tüdruksõbra juurde.



La Manche tundub dokumentideta noormehele ületamatu, kuni tal sünnib plaan sellest maailma tihedaima liiklusega väinast üle ujuda.



Prantsuse režissööri Philippe Lioret’ linateos pälvis möödunud sügisel Euroopa Parlamendi filmiauhinna ning seda on Eestis seni näidatud vaid Pimedate Ööde filmifestivalil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles