Rieti pildid viivad vaataja ajas tagasi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Näituse avamisele tulnud Kristjan Riet sulab oma vanaisa aegse ateljee foonipilti niisama loomulikult kui ajastukohases kostüümis näitleja Vilma Luik.Legendaarse fotograafi Jaan Rieti tööde näituse avamine Kondase Keskuses tõi kohale oodatust enam rahvast, teiste seas piltniku tütrepoja Kristjan Rieti.

Jaan Rieti (1873—1952) lapselaps Kristjan Riet mäletab oma vanaisa hästi, kuigi oli tema surma päeval ainult kaheksa-aastane.

"Ta pildid ja negatiivid aitavad hoida need mälestused värsked," ütles Kristjan Riet. "Vanaisa oli see inimene, kes õpetas mind lugema. Et meil oli kodus väga palju vanu raamatuid, sain kõigepealt selgeks gooti tähestiku."

Kristjan Riet tuli näitusele Tallinnast koos tütre Made ja väimehe Renega. Nad kõik on kiindunud fotograafiasse, uhked oma perekonna kuulsa liikme üle ning andnud oma panuse näituse koostamisse — laenanud välja perekonnale kuuluvaid esemeid ja fotosid.

Lõviosa eksponeeritavast on siiski pärit Viljandi Muuseumi kogudest.

Kristjan Riet on erialalt geoloog, kuid üks moodne digitaalne fotokaamera on temalgi alati käepärast, kui on vaja näiteks perepilte teha.

Kristjan Riet käib Viljandis üle nädala, sest Põllu tänaval elab tema 97-aastane ema Hilja. Ka Posti ja Koidu tänava nurgal paiknev elamu, mis on valminud arhitektide Karl Burmani ja Artur Perna tööjooniste järgi, ning sealne dendropark on perekonnale tagastatud ja vajab omaniku hoolt.

Jaan ja Marie Rieti tütre Hilja Rieti looming on aga olnud eesti fotoloos samuti omaette nähtus.

Ta on õppinud mõnda aega Tartu Pallase kunstikoolis ja tema tehtud õnnitluskaarte võis näha 1930. aastatel paljude eestlaste kodudes. Just Hilja Rieti sõnul tugines Jaan Rieti fotoäri peamiselt pere naisliikmete toele ja õlule.

Näituse koostajad ja kujundajad Mare Hunt ja Mari Vallikivi rõhutavad, et selle näituse puhul on Rieti fotode kõrval võrdväärselt olulised tekstid. Need puudutavad päevapiltniku ja tema pereliikmete elukäiku ning 1914. aastal valminud Rietite elamut ning dendroparki.

Näitusesaali õhustik on eriline. See aimab järele ajastut, mil fotoateljees ei olnud esmatähtsad mitte pildi valmimise kiirus ja selle odav hind, vaid ka ilu, inimeste pühendumus ja armastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles