Hulkuvad koerad ohustavad metskitsi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi iga päev toob kevade lähemale, on metskitsed endiselt ohus, kui neid jälitavad ula peale lastud koerad.


Viljandimaa jahimeeste liidu juhatuse esimees Veljo Kask ütles, et praegu peaks iga omanik oma koera kinni hoidma.

«Kui koer pääseb lihtsalt aiast või ketist jooksu, võib selle kohta öelda, et juhtub,» lausus Kask. «Kui aga koer lastakse õhtul lahti, et ta öösel ringi jookseks, tähendab see kitsede ohtuseadmist.»

Möödunud nädalal üritasid Tarvastu jahimehed minema peletada koeri, kes jälitasid Linsil metskitsi.

«Koerad läksid vahelesegamise peale lausa vihaseks ja tahtsid meilegi kallale tulla,» rääkis üks jahimees. «Seadusi tuleks muuta nii, et jahimees tohiks otse kitse kallal oleva koera pikemalt mõtlemata maha lasta.»

Keskkonnainspektsiooni Viljandi büroo on saanud teate koerte murtud kitsest Karksi vallas ja praegu selgitab politsei välja murdjate omanikku.

«Inimene, kes kitsi ohustavaid koeri näeb, võiks neid pildistada ja fotod politseile anda,» ütles büroo vaneminspektor Tõnu Veerme.

Keskkonnainspektsioonil on murdmist tuvastada suhteliselt keeruline, kui keegi just oma silmaga ei näinud, et koer oli hammastega looma kõri kallal ja loom veel liigutas. «Kui hulkuvad koerad söövad jahimaal ulukit, ei tähenda see veel, et needsamad koerad on selle looma murdnud,» lausus Viljandi büroo juhataja Naima Täär.

Ta lisas, et ühe hulkuvate koerte murtud metskitse eest nõutakse välja keskkonnakahju 6000 krooni.

Veljo Kase sõnul on lumekoorik nii tugev, et kannab kitsi, aga päeval soojakraadidega vajuvad nad sellest läbi.

Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil ütles, et paljudele talvega nõrgaks jäänud kitsedele on lähemad nädalad otsustavad: kui lumi veel sulama ei hakka, on metskitsed kiskjatele endiselt lihtne saak.

Veljo Kask nentis, et metskitsi on karmi talvega kindlasti vähemaks jäänud, kuid nende hukkumise ulatusest on veel vara rääkida.

«Praegu on ohtralt tuisanud ja lumi katab korjuseid,» selgitas Kask. «Igal aastal leiame hukkunud kitsi just pärast lume sulamist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles