RIA õpetab: kuus ID-kaardi kasutamise kuldreeglit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja mobiiltelefoni SIM-kaart
ID-kaart ja mobiiltelefoni SIM-kaart Foto: Elmo Riig

Riigi infosüsteemide amet (RIA) ja politsei soovitavad eesootavate e-valimiste valguses pidada meeles kuut reeglit, et ID-kaardi kasutamine oleks turvaline.

Esiteks. Ära anna oma ID-kaarti, mobiil-ID-ga telefoni ega nende PIN-koode teiste kätte. Kui ID-kaart või mobiil-ID koos PIN-koodidega satub pahatahtlike inimeste kätte, on neil võimalik teha ohvri nimel tehinguid ja näha tema isiklikke andmeid. Võetud kohustused jäävad ohvri kanda.

Teiseks. Ära hoia PIN-koode koos ID-kaardiga või mobiil-ID telefoniga. PIN-koodid tuleb pähe õppida või kui see ei õnnestu, siis kirjutada koodid salajasse kohta.

Kolmandaks. Ära hoia ID-kaarti niisama kaardilugejas. Pärast ID-kaardi elektroonilise kasutamise lõppu tuleb ID-kaart kaardilugejast välja võtta.

Neljandaks. Logi teenusest välja ja sulge veebilehitseja, kui oled toimingud lõpetanud. Veebilehitsejad võivad mugavuse nimel PIN1-koodi ajutiselt meelde jätta. Seetõttu võib järgmisel arvutikasutajal õnnestuda mõnda veebiteenusesse teise inimese nime all sisse logida PIN1-koodi sisestamata.

Viiendaks. Hoia oma arvuti puhtana ja tarkvara värskena. Arvutis tuleb kasutada turvatarkvara ning laadida alla uuendused, mida pakuvad arvuti operatsioonisüsteem, turvatarkvara, veebilehitseja ja ID-kaardi haldusvahend. Läbi tuleb mõelda see, kuhu või kelle poole pöörduda, kui arvuti või telefon käitub kahtlaselt.

Kuuendaks. Kui Sinu ID-kaart või PIN-koodid on varastatud või lootusetult kadunud, teata sellest kohe ID elektrooniliseks sulgemiseks telefoninumbril 1777. Kui kaob mobiil-ID-ga telefon, tuleb võtta ühendust mobiilioperaatoriga. Kui kadunud või varastatud on ID-kaart, tuleb pöörduda politsei- ja piirivalveameti poole, et dokument kehtetuks tunnistada.

"ID-kaart ja m-ID on turvalised tööriistad veebiteenustesse sisse logimiseks ja digiallkirja andmiseks. Samas on pahalastel kõige mugavam kasutada ära just inimeste ettevaatamatust, seega on tark ka ID-kaardi ja m-ID kasutamisel järgida lihtsaid turvareegleid," sedastatakse RIA pressiteates.

E-valimised algavad 10. oktoobril ning lõpevad 16. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles