Digisaatjad hakkavad tööle uuel sagedusel

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel räägib muudatusest praegu ja edaspidi.
Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel räägib muudatusest praegu ja edaspidi. Foto: Liis Treimann

Ööl vastu homset hakkavad digilevi telesaatjad Lõuna-Eestis tööle uuel sagedusel, mistõttu tavaantenniga digitelevisiooni vaatavates kodudes tuleb teha uus kanaliotsing.


Sagedusemuudatusega alustab telekanalite edastamise eest vastutav aktsiaselts Levira digilevi kvaliteedi parandamist Lõuna-Eestis.


Muudatus leiab aset 4. märtsil kella 2 ja 4 vahel ja see puudutab digilevi Valgjärve, Tartu, Viljandi ja Valga saatjat.



Tavaantenniga vaatajatele

Tavaantenniga nähtava digilevi vaatajad peavad sageduse muutumise järel tegema oma digiboksis või digiteleris uue kanaliotsingu. Juhiseid selleks saab seadme kasutusjuhendist või digilevi abitelefonilt 17101.



Kui kortermaja ühisantenni süsteemiga ühendatud digiboks või digiteler pärast uut kanaliotsingut tasuta levivaid Eesti telekanaleid üles ei leia, tuleks pöörduda majasisest antennisüsteemi hooldava ettevõtte poole.



Üleminek seniselt 47. kanalilt madalama sagedusega 40. edastuskanalile tagab Eesti telekanalite parema levi Lõuna-Eestis.



Tugevam signaal

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul puudutab sagedusemuudatus Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Viljandi-, Valga- ning Võrumaal kuni 40 000 kodu, kus võetakse Eesti telekanaleid digitaalselt vastu tavalise katuseantenni kaudu.



«Tänu muudatusele saavad Lõuna-Eesti televaatajad märksa tugevama digilevi signaali, kuna madalamad sagedused levivad maastikul paremini ning läbivad kergemini metsi ja muid takistusi,» selgitas Pihel. «Lisaks kahekordistatakse lähinädalatel Valgjärve telesaatja võimsust ning paigaldatakse mitmele poole uusi väikesaatjaid. Selle töö tulemusena muutub digilevi vastuvõtt Lõuna-Eestis tunduvalt lihtsamaks, paraneb signaali kvaliteet ning kodumaised telekanalid jõuavad ka sinna, kus seni oli probleeme analoogtelevisiooni vastuvõtuga.»



Levira juhatuse liikme Indrek Lepa kinnitust mööda pannakse juba sel nädalal tööle digilevi saatja Haanjas ning alustatakse ettevalmistusi järgmiste telesaatjate käivitamiseks. «Kokku on plaanis Lõuna-Eestisse rajada kuni kümme uut lisasaatjat, mis parandavad digilevi kvaliteeti kriitilistes piirkondades Lõuna-Eesti künklikul ja metsadega kaetud maastikul,» ütles Lepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles