Juhtkiri: Kivi kapsaaeda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu

Üleeile teatas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal, et peab Viljandisse riigigümnaasiumi loomist kaheldava väärtusega ettevõtmiseks. Nüüd nõuab Suure-Jaani volikogu liikmena valla huve kaitsev Toobal, et linnajuhid annaksid asjast aru.


Ehkki ta toonitab, et Keskerakond pole oma ühtset seisukohta siinse hariduskorralduse suhtes veel välja kujundanud, väidab peasekretär, et partei noortekogu kohalik klubi algatab aktsiooni riigigümnaasiumi poolt ja vastu allkirjade kogumiseks.



Võiks ju öelda: noored inimesed, indu jätkub, lasku käia! Kahjuks on kampaanial liiga palju toore luua hoogu, mis võib tunduda hoolimatusena Keskerakonna staažikate liikmete suhtes.



Et Keskerakond on juba mitmendat võimuaega järjest Viljandis koalitsioonis ning teinud seni head koostööd nii Reformierakonna kui Isamaa ja Res Publica Liiduga, on partei peasekretäri mõtteavaldus kivi tema enda parteikaaslaste kapsaaeda. Sündis ju riigigümnaasiumi otsus ka siinsete keskerakondlaste toel. Teisalt võib Priit Toobali avalik pöördumine saada kaikaks Keskerakonna kodaratesse Viljandi koalitsiooni koostöös, mis peaks kestma järgmiste kohalike valimisteni.



Muidugi ei pea ühegi partei liikmed olema jäigalt ühesugusel seisukohal. Seisneb ju demokraatia eelkõige arvamusvabaduses. Küllap on maakonna keskerakondlaste hulgas teisigi omavalitsustegelasi, keda linna kava paneb oma valla kooli tuleviku pärast südant valutama. Kindlasti jagavad ka paljud poliitikakauged inimesed Priit Toobali mõtteid ja emotsioone.



Küsimuste tulv, mille Toobal linnavalitsuse poole läkitas, tekitab aga omakorda küsimusi. Kas peasekretäri pöördumisest võib järeldada, et Viljandis võimul püsimine pole erakonnale eriti tähtis? Selle kasuks räägib paar varasemat seika, kui Keskerakonna ja Reformierakonna vastasseis on riigi tasandilt kandunud Viljandimaale, kuhu see siinset võimusuhet arvesse võttes kuidagi ei sobinud.



Kas Viljandi on Eesti suurimale erakonnale ääremaa, millest palju ei sõltu, ning nii ei hooli partei ka sellest, et tema seisukohad siin selgelt välja joonistuksid? Või on Viljandi koalitsioonis inimesed, kes oma vaadetelt tegelikult Keskerakonda ei sobi?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles