Heiki Raudla: Isamaa ja Res Publica Liidul oli hea aasta

Heiki Raudla
, IRL-i suurkogul osalenu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Raudla
Heiki Raudla Foto: Elmo Riig / Sakala

31. JAANUARIL leidis Tallinnas Nokia kontserdimajas aset ühe Eesti mõjukama erakonna Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogu. Sellel osales üle 2000 inimese — nii arvukat osavõttu varasemast ajast ei mäletagi. Ka Viljandimaalt oli inimesi rohkem kui kaks bussitäit.


Niisuguse aktiivsuse põhjuseks olid mitmed valimised. Ka viimastel omavalitsuste valimistel läks IRL-il kogu Eestis hästi, eriti aga Viljandimaal, kus ta valimised võitis.



Erakonna valimisedu väljendus oli ka see, et teda olid suurkogule tervitama tulnud kõikide Eesti erakondade esindajad. Kindlasti näitas see ühtlasi poliitilise kultuuri arengut Eestis.



Viljandi omadel läks suurkogul hästi. Kahekümneliikmelisse eestseisusse pääses Viljandimaa esindajana Helir-Valdor Seeder. Rõõm oli näha, et sinna valiti seekord senisest mõnevõrra rohkem noori. Nii saavad nood kogenumate juhtimisel kätt harjutada.



Helir-Valdor Seeder juhib ka IRL-i volikogu. See on IRL-i organ, kes langetab tähtsaid poliitilisi otsuseid suurkogude vaheajal.



Viljandi volikogu esimehe Tarmo Looduse tegevus erakonnas märgiti ära IRL-i kuldmärgiga. Neid jagati välja vaid üheksa.



Peale valimiste oli nii sõnavõttudes kui kuluaarides juttu haridusreformist ja haldusreformist. Jääb loota, et nende paratamatust mõistavad varem või hiljem ka teised riigikogu erakonnad. Samas tuli tõdeda, et Eesti tulevikku puudutavates küsimustes olid IRL-i suurkogul osalejad üsna üksmeelsed.



HUVITAV, ET kõige väledamalt saatis IRL-i suurkogust «Sakalale» sõnumi esialgu veel üsna tundmatu noorpoliitik, kes on pärit Suure-Jaanist. Tema arvamuse põhjendused olid üsna rabedad, aga eks õppimise aeg ole tal ju veel ees. Kui noor poliitik leiab, et eri arvamused erakonnas pole head, on ta liigselt kinni oma partei juhtimisstiilis, kus otsuseid langetab ainult üks inimene.



IRL on õnneks tugev erakond, kus vaadete paljusus on norm. Kindlasti on sellele kaasa aidanud kaks erakondade ühinemist. Suure-Jaani noorpoliitiku erakonnal seisab see kõik veel ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles