Kutsekeskkooli ootavad mastaapsed ehitused

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kõik läheb kavandatult, asub Viljandi ühendatud kutsekeskkool Vana-Võidu kompleksi uuendama, lammutades selle käigus nõukogude ajast pärineva juurdeehitise mõisa peahoone taga.
Kui kõik läheb kavandatult, asub Viljandi ühendatud kutsekeskkool Vana-Võidu kompleksi uuendama, lammutades selle käigus nõukogude ajast pärineva juurdeehitise mõisa peahoone taga. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui kõik läheb kavandatult, asub Viljandi ühendatud kutsekeskkool Vana-Võidu kompleksi uuendama, lammutades selle käigus nõukogude ajast pärineva juurdeehitise mõisa peahoone taga.


12 000 ruutmeetri suuruse pinnaga uus õppehoone, mille maksumuseks kujuneb esialgsete arvestuste kohaselt 157 miljonit krooni, tuleb praeguse bussipeatuse juurde ehitusmaja platsile.



Kooli direktor Tarmo Loodus rääkis, et uusehitise klassidesse peaksid mahtuma kõik õppurid.



«Kõige keskel saab olema suur aatrium ehk avatud ruum sündmuste tähistamiseks ja koosviibimiseks,» kirjeldas ta.



Direktori sõnutsi soovitakse rajada tänapäevane koolimaja, kus on aukohal ajalugu. Tema kirjeldust mööda kujuneb õppekompleksi põnevaimaks osaks suur mõisaaegne ringlaut.



Praegu kehvas seisus karjakastell renoveeritakse muinsuskaitsenõuetest lähtudes tänapäevaseks õppehooneks ja ühendatakse valmiva uusehitisega.



«Mulle meeldib see kastellivärk väga — vanad kiviseinad ja käigud on vahvad,» rääkis Tarmo Loodus. Ajalooliste müüride vahele rajatakse elektri-, puidu- ja ehituseriala praktikaruumid, köögid ja pagaritöökoda. Kastelli kõrvale kerkib uus töökodade kompleks puu- ja metallitöö ning autoeriala õppijatele.



Maja uksed on valla kõigile huvilistele. Et sinna tuleb ka söökla-restoran, näeb direktor võimalust, et paika hakatakse sünnipäevadeks või muudeks sündmusteks välja üürima.



Kooli haldusjuhi Mati Valli sõnutsi on hangitud muinsuskaitse kooskõlastus ja koostatud tööde detailplaneering. Veel tuleb saada avalikkuse ja Viiratsi vallavolikogu heakskiit.



Tehtud on ka eskiisprojekt, mille järgi maikuuks valmib ehitusprojekt, ning sügisel kuulutatakse objekti ehitaja leidmiseks välja riigihange. Kui kõik sujub, kerkib õppehoone Valli hinnangul järgmise aasta sügiseks.



Seejärel on kavas alustada mõisahoone renoveerimist. Ühtlasi lammutatakse selle veneaegne juurdeehitis, kehvas seisus majatiib, kus käib praegu enamik kooli üldainetundidest.



«Lossi jäävad tulevikus täiskasvanuõpe, kokkade ruumid ja õppeköögid. Ilmselt hakkame ka tellimise peale maja välja rentima ja sündmusi tähistama,» lausus Valli.



Raha töödeks saadakse tänu valitsuse investeeringukavale. Selle järgi parandatakse Euroopa Liidu regionaalfondi ning Eesti riigieelarve toetusega kutsekoolides õpitingimusi 2008.—2013. aastani 3,63 miljardi krooni eest.



Viljandi ühendatud kutsekeskkoolile on ette nähtud 257 miljonit krooni, millest ligikaudu 157 miljonit krooni on kavandatud uue õppehoone ehitamiseks, 36 miljonit õpilaskodu ja 40 miljonit mõisahoone renoveerimiseks ning 40 miljonit autodroomi rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles