Parimad esinejad kutsuvad rahva lõikuspeole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme Viljandis aset leidev «Pärimusmuusika lõikuspidu» toob Viljandi Pärimusmuusika Festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul kokku kõige silmapaistvamad tegijad.

Ando Kiviberg nimetas esimestena koosseise Virbel ja Virre. «Nemad on praegu eesti pärimusmuusika kõige tugevamad viljelejad. Aga meil on välja pakkuda ka neli suurepärast Värska noorsandi ansamblis Zetod, kes on alles leidmas teed suvisele festivalile.»

Pika loo rääkis Kiviberg loengkontserdi «Torud ja viled» kiituseks.

See algab homme keskpäeval Viljandi Kultuuriakadeemias ja seal tutvustab rahvapuhkpille noor mees Juhan Suits. Kivibergi sõnul nimetavad asjatundjad teda Torupilli Juss Teiseks.

Torupilli Juss Esimene oli Emmastest pärit Juhan Maaker, kelle mängu hiilgeajad jäävad 1920. ja 1930. aastatesse. Kuni viimase ajani oli temast muuseumides lugeda vaid värvikaid kirjeldusi.

«Kirjandusmuuseumis seisid küll ka suured vaharullid, aga Eestis polnud nende kuulamiseks masinat,» jutustas Kiviberg. «Siis ilmusid siia rootsi muusikatudengid, kes ütlesid, et neil on Stockholmis üks uhke lasermasin, ja vaharullid rändasid Rootsi.»

Sealt leiti kõige muu kõrvalt 36 pala Juhan Maakeri ettekandes.

«Ma olen neid digikoopiatena kuulanud,» jätkas Kiviberg. «Mees teeb ikka imet küll: kasutab mažoorset kõlapilti väga madalas astmes. Kohe kadedaks teeb!»

Ando Kiviberg esineb «Pärimusmuusika lõikuspeol» ka ise, kutsudes appi vanad sõbrad ansamblist Alle-aa.

Kontserdid on lisaks kultuuriakadeemiale kultuurimaja saalis, Jaani kirikus ning pubides Suur Vend ja Tegelaste Tuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles